Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
будимо здрави

Разлози због којих нам се накупљају МАСНЕ НАСЛАГЕ у пределу СТОМАКА

Људи који се гоје у пределу стомака вероватно доносе погрешне одлуке у свакодневном начину живота

1601208240_Depositphotos_80139016_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Масне наслаге на стомаку лоше утичу на здравље, а истраживања су показала да су опасне и за особе које имају нормалну килажу.

Сало на стомаку може да повећа ризик од неких хроничних болести, па чак и ако имате нормалну килажу. Масноће у том пределу тела појачавају упале и ослобађају хормоне по имену адипокини. Адипокини лоше утичу на рад јетре.

А шта се заправо догађа кад се чини да стомак расте, а ви не можете ништа да учините?

Прочитајте још: ГЛАВОБОЉУ лече једноставни кућни препарати! Испробајте их

Ако се гојите углавном у стомаку, то може бити повезано са следећим стварима.

Генетика

Фото: Пиxабаy

Не можемо говорити о нашој грађи,а да не споменемо генетику. Ако у вашој породици сви имају грађу јабуке, то значи да морате бити нарочито опрезне, довољно вежбате и пазите шта једете.

Што заправо значи 'јабука грађа'? Ако имате дуги струк и углавном вам се сало скупља око њега, вероватно је то ваша грађа.

Стрес 

Стрес је у данашње време постао наша свакодневица. Али, морамо да знамо како да управљамо стресним ситуацијама како се не би негативно одразио на ваше здравље.

Кад смо под стресом, излучујемо хормон кортизол (који је еволуцијски хормон борбе или бега).

Прочитајте још: Време за за јесењу ВИТАМИНСКУ БОМБУ? СИР овог воћа обезбеђује ЧЕЛИЧНО ЗДРАВЉЕ

Кортизол омогућује телу да масноће накупљене у телу за енергију преусмери према стомаку јер је из тог дела тела лакше енергију употребити кад је битна као храна за виталне органе. 

Многи нутриционисти сматрају да је стрес основни узрок накупљања сала у пределу стомака.

Превише шећера 

Кад је повишен ниво кортизола, осећамо потребу за шећером јер тело жели брзи извор енергије за случај опасности, потребе бега... Тај шећер који једемо кад смо под стресом може бити узрок наглог гојења.

Дакле, под стресом смо, кортизол нам у телу расте, сало се накупља на стомаку, осећамо потребу за шећером и гојимо се - то је механизам.

Фото: Депосит

Избаците сву храну за коју приметите да вам не одговара, укључујући шећер. Покушајте да контролишете стрес медитацијом или дружењем са пријатељима.

Неки лекови 

Многи лекови које добијамо на рецепт  (антидепресиви и антипсихотици, лекови за снижавање притиска и лекови за дијабетичаре и епилептичаре) као као нус појаву имају и гојење, поготово у пределу стомака. 

Прочитајте још: НЕ знају да КАЖУ: Како препознати да БЕБУ нешто БОЛИ?

Индустријски произведена храна

У свим већим супермаркетма можемо наћи готову храну, а она може да узрокује упале у организму. Посебно треба обратити пажњу на храну која је направљена са заслађивачима с високим уделом фруктозе као што је кукурузни сируп.

Реч је о трансмастима које налазимо готово у свим индустријским кексима и колачима. Све то може узроковати миркоупале у телу које стварају инсулинску преосетљивост и скупљање сала на стомаку.

Синдром полицистичних јајника

Увек је праћен већим нивоом тестостерона. У питању је хормонски поремећај који је чест код жена. Више нивоа тестостерона може узроковати тај типични мушки начин накупљања сала на стомаку.

Недостатак сна

Фото: Пиxабаy

Лош сан може успорити метаболизам јер тело природно чува енергију и стимулише наше ћелије да сакупљају сало. Пет сати ноћног сна или мање повезано је с абдоминалним салом.

Прочитајте још: Треба вам СПА ДАН? Када сазнате ово о САУНИ, размислићете још једном...

Занимљиво је да су истраживања показала да и претерана количина сна - више од осам сати дневно - може бити узрок гојења. Заправо се не зна зашто се то догађа, али једноставно објашњење каже да смо неактивни док спавамо и што више спавамо, мање нам остаје времена за активни живот. 

Интолеранција на неку храну коју редовно једемо

Нетолеранција на храну, за разлику од алергије, не узрокује велике и нагле проблеме, него само пробавне проблеме попут упала, летаргије, надутости, а симптоми се могу накупљати годинама, тек касније исказати.

Ако имате непрестане пробавне проблеме које не може објаснити ни ваш доктор, време је да направите алерголошки тест на храну који ће утврдити ваше'слабости'. Тада ћете моћи да саставите дугорочни јеловник који ће вам помоћи и у контроли тежине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas