Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест начина да ублажите главобољу изазвану променом времена: Направите баланс

Много је узорка за појаву главобоље- стрес, инфекције, напрезање леђа и очију, пасивно пушење, изложеност различитим хемикалијама, хормонски дисбаланс, генетски фактори, али један од најчешћих узрока је промена времена

1662213020_profimedia-0353816102.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Због чега време утиче на појаву главобоље, али и вртоглавице, често праћене мучнином?

То је због тога што нагле промене температуре и влажности ваздуха доносе промену атмосферског притиска, а он узрокује нагле промене притиска у крвним судовима и ткивима нашег организма који немају довољно времена да се пролагоде тим новонасталим променама. Због тога се код многих људи, јавља јака главобоља, код неких других и мучнина, нагли пораст притиска, промена расположења…

Прочитајте још: 3 ствари без којих БОГАТАШИ не могу да замисле дан: Побољшавају здравље, а потпуно су бесплатне

Посебно осетљиви на временске промене су људи који су хронипчно изложени стресу. Њихови крвни судови су у сталном грчу због производње хормона стреса па им је много теже да се прошире или сузе под утицајем промене времена. 

Ево шта може да помогне ако вам се јављају главобоље као последица промене времена:

Туширање

Истуширајте се наизменично топлом и хладном водом. Смењивање воде различитих температура подстиче крвне судове да се шире и скупљају.

Интензивна физичка активност

Уведите у своју рутину интензивну физичку активност попут трчања, брзо хода или пливања. Све то повећава број откуцаја срца и проток крви, што води ширењу крвних судова. На крају тренинга, проток крви се смањује и крвни судови се сужавају.

Масажа

Ако дуго седите, врло је вероватно да често имате укочен врат и да вас боле леђа. Редовна масажа врата и леђа ослобађа напетости и побољшава доток крви у мозак.

Изађите на свеж ваздух

Што више времена проводите у природи. Када изађете с посла, проштајте парком. Викендом покушајте да одете ван града како бисте удисали кисеоник

Прочитајте још: Пет знакова да сте дехидрирани: Жеђ није међу њима

Пазите на исхрану

Свима који пате од мигрена саветује се да уносе намирнице богате магнезијумом. То су пасуљ, орашасти плодови, броколи, зелено поврће, затим оне које садрже витамине Б групе- пивски квасац, лосос, млеко, јаја, семенке, остриге, дагње...

Добро се одморите

За општу добробит тела и духа важан је одмор. Не носите посао кући, не радите викендом. Време за одмор проведите напољу, с људима које волите, а мање испред телевизора и скролујући телефон… Потрудите се да легнете до 11 сати увече и да спавате бар 7 сати у проветреној просторији оптималне температуре, са замраченим прозорима. Најидеалније би било да свако вече легнете и да се ујутру пробудите у исто време. Поштујте своју рутину спавања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas