· · Коментари: 0

Симптоми неодстатка витамина Б12: Један је НАЈЧЕШЋИ, а ова група људи је у посебном ризику

Иако се Б12 налази у многим намирницама, његов недостатак је веома чест

1651425251_profimedia-0684092371.jpg
Фото: профимедиа

Витамин Б12 је есенцијални нутријент који је телу потребан за процесе, као што су синтеза ДНК, производња енергије и функција централног нервног система.

Способност апсорпције Б12 из хране опада са годинама, тако да је недостатак чешц́и код старијих одраслих.

Симптоми недостатка витамина Б12

Умор

Особе којима недостаје витамин Б12 углавном се осећају уморно. Ц́елијама вашег тела је потребан овај витамин да би правилно функционисале. Неадекватни нивои могу да смање нормалну производњу црвених крвних зрнаца, што може да наруши испоруку кисеоника. Када ваше тело нема довољно здравих црвених крвних зрнаца да преноси кисеоник до ткива, вероватно ц́ете да се осећате слабо и уморно.

Прочитајте још: Да ли сте ХИПОХОНДАР? Ово су први знаци који указују на то

Бледа или жута кожа

Други знак који може да указује на недостатак витамина Б12 је бледа или жута кожа. Попут стања које се зове анемија због недостатка гвожђа. Његов недостатак такође може да унчини беоњаче жутим. Боја је узрокована високим нивоом билирубина, отпадног производа који настаје када ваше тело разграђује црвена крвна зрнца.

Главобоље

Недостатак Б12 може да доведе до неуролошких нежељених ефеката, укључујуц́и главобољу. Главобоље су међу најчешц́е пријављеним симптомима у вези са недостатком Б12 и код одраслих и код деце, пиште Хеалтхлине.

Симптоми депресије

Б12 је неопходан за правилно функционисање вашег централног нервног система, а недостатак ове хранљиве материје може да утиче на ментално здравље. Низак ниво овог витамина може да изазове повишене нивое аминокиселине која садржи сумпор и која се зове хомоцистеин. Заузврат, ово може да допринесе развоју депресије повец́ањем оксидативног стреса.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

Потешкоц́е са концентрацијом

Пошто недостатак Б12 негативно утиче на централни нервни систем, људи са ниским или дефицитарним нивоима Б12 могу да се осец́ају "замагљено" и имају потешкоц́а да се концентришу и заврше задатке. Старије особе су посебно изложене ризику од ових нежељених ефеката јер се ризик од недостатка Б12 повец́ава са годинама, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.