· · Коментари: 0
исхрана

ВИТАМИН А налази се и у овим НАМИРНИЦАМА: Шаргарепа није једина

Неопходан је за вид, развој костију и здравље коже, уравнотежује хормоне у телу, а служи и у обрани од инфекција.

1602073028_Depositphotos_57020337_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Шаргарепе су богате каротеноидима попут бета каротена и ретинолом који се у телу трансформишу у витамин А. Овај важан нутријент оснажује имунитет тела, снижава шећер у крви и намеће се као одличан савезник у борби против болести срца и крвних судова. 

Међутим, ево намирница које су бољи снабдевачи витамином А чак и од шаргарепе!

1. Тиква 

Сто грама овог сласног јесењег плода садржи 0,7 милиграма бета-каротена и 14.100 јединица ретинола што задовољава отприлике половину дневних потреба за витамином А. Значајне количине вредних нутријената пронаћи ћете чак и у питама, али ваља имати на уму да ћете у овом облику унети и значајну количину шећера и масти. 

Фото: Депосит

Прочитајте још: Није увек здрав! Ево када НЕ СМЕТЕ да конзумирате ЂУМБИР

2. Батат

Слатки кромпири задовољавају потребу за угљеним хидратима, а истовремено пружају богатство витамина, посебно витамина А. У једном слатком кромпиру наћи ћете више од 1 милиграм бета-каротена и 21.000 јединица ретинола и тако задовољити већину потреба за овим вредним нутријентом.

3. Кељ

Ово лиснато и доступно поврће не назива се суперхраном без разлога. Сто грама кеља садржи чак 28 хиљада јединица ретинола и нешто више од једног милиграма бета-каротена. Уз то нуди и богатство витамина Ц и К, па се намеће као одличан савезник лепоте и здравља.

Прочитајте још: Зачин из КУХИЊЕ успешно лечи СТЕРИЛИТЕТЕ КОД ЖЕНА

4. Уље бакалара

Да је рибље уље богато омега 3 масним киселинама које чувају срце добро је позната чињеница. Али, да ли сте знали благодети рибљег уља бакалара? Једна кашика овога уља садржи 13,600 јединица ретинола и четири милиграма бета каротена што је чак осам пута више него сто грама свежих шаргарепа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.