Oglas
· · Komentari: 0
AUTOIMUNE BOLESTI

Savršen jelovnik za obolele od "Hašimoto sindroma" (JELOVNIK)

Oboleli od Hašimotove bolesti, hroničnog autoimunog oboljenja štitne žlezde, trebalo bi da jedu što više raznovrsnog povrća i voća, ali da smanje unos kupusa, kelja, kelerabe, pasulja, brokolija.

1617711736_Depositphotos_6037420_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.

Pročitajte još: Mladi luk je riznica vitamina, a susam je fantastičan lek

Do dva puta nedeljno
Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.

Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.

Osam čaša vode, što više mleka i sardina.

U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.

Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.

Pročitajte još: Rotaciona dijeta za april: Gubi se 8 kilograma za mesec dana (SATNICA)

Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.

Jedite mnogo sardina Foto: Piksabej

Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima

Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog

Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba

Pročitajte još: Smirivanje panike u stresnim situacijama: Naučite TEHNIKU DISANJA

 

Sreda

 

Utorak
Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahomRučak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog lukaVečera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem

Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama

Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata

Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom

Četvrtak

Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira

Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa

Večera: integralne testenine sa sirom

Pročitajte još: Svi smo bar jednom "pucali kostima", a zbog ove navike mladić je završio u bolnici

Petak

Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta

Ručak: riblji fileti i krompir salata

Večera: projara sa zeljem i šunkom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas