Oglas
· · Komentari: 0

Šta treba da znate pre nego što započnete KETO DIJETU? Ovo voće i povrće je ograničeno

Započinjanje keto dijete dolazi sa brojnim izazovima.

1646315305_vegetable-skewer-g10061b5e5_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Za početak budite spremni da smanjite unos ugljenih hidrata i promenite način na koji razmišljate o mastima, zamenite užinu orašastim plodovima, semenkama, goveđim mesom i drugim poslasticama sa malo ugljenih hidrata. Ove promene mogu izgledati ogromne, ali korak po korak.

Prvo, uverite se da razumete kako funkcioniše keto dijeta. Ovaj plan ishrane sadrži malo ugljenih hidrata, umereno proteina i visok sadržaj masti. Standardna ketogena dijeta ima oko 70% masti, 10% ugljenih hidrata i 20% proteina, ali neke verzije se menjaju između dana sa niskim i visokim sadržajem ugljenih hidrata.

Pročitajte još: Zeleni sok od DVA SASTOJKA koji pomaže bržem sagorevanju masti u organizmu

U normalnim okolnostima, vaše telo razlaže glukozu, ili šećer, za energiju. Kada smanjite unos ugljenih hidrata, jetra počinje da proizvodi ketonska tela, koja služe kao alternativni izvor goriva. Tada ulazite u ketozu, metaboličko stanje u kojem telo koristi mast umesto glukoze da bi se održalo.

Voće i povrće u keto dijeti

Ketogena dijeta može da poboljša kontrolu apetita i da pomogne u gubitku težine, ali ima svoje nedostatke. Na primer, postoji rizik od razvoja nedostataka hranljivih materija. Ovaj plan ishrane ograničava unos ugljenih hidrata na manje od 50 grama dnevno. Pošto većina voća, povrća i žitarica ima visok sadržaj ugljenih hidrata, oni se ne uklapaju u keto dijetu. Zdravstvene organizacije preporučuju oko dve šolje voća i dve ili tri šolje povrća dnevno, napominju Centri za prevenciju i kontrolu bolesti. Nepoštovanje ovih smernica može dovesti do nedostatka vitamina i minerala. Međutim, i dalje možete jesti voće i povrće dok ste na keto dijeti, ali su vam mogućnosti ograničene, možete da jedete avokado, bobičasto voće, limun, čeri paradajz i drugo voće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, piše The List.

Pročitajte još: TRIK kojim nećete umazati prste: Evo kako da umotate SAVRŠENU palačinku (VIDEO)

Što se povrća tiče, najbolje je da jedete spanać, kupus, karfiol, boraniju, brokoli i rukolu. Celer, tikvice, rotkvice i kelj takođe imaju malo ugljenih hidrata. Ostalo povrće, kao što su kukuruz, luk i pasulj, treba konzumirati samo u malim količinama. U redu je povremeno jesti krompir i drugo korenasto povrće, ali ćete možda morati da smanjite ugljene hidrate iz drugih obroka da biste održali ketozu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas