Oglas
· · Komentari: 0

DIVNA DOMAĆA LJUTENICA: Po starom receptu NAŠIH BAKA

Ako želite napraviti divnu ljutenicu bez upotrebe konzervansa možete to napraviti uz pomoć ovog recepta.

1631256972_ljutenica.JPG
Oglas

Koristeći navedeni recept dobiti ćete oko 2 kg ljutenice. Sastojci koji će vam trebati:

2 kg crvene paprike
1 kg paradajza
5 češnja belog luka
2 kašike ljute mlevene paprike
1 vezica svežeg peršuna
150 ml ulja
2 velike kašike octa
1 mala kašičica šećera
soli po želji

Uputstvo za pripremu ljutenice:

Paprike operite i ispecite na roštilju ili na plehu u štednjaku. Nakon što se ispeku stavite ih u plastičnu posudu i dobro poklopite te ostavite da se malo ohlade. Nakon nekih 10 minuta paprike ogulite, prepolovite i očistite od semenki te očistite od peteljki. Očišćene paprike pomoću noža narežite na manje delove.

U posudu stavite vodu koju ćete staviti na štednjak i pustite da prokuha. U drugu posudu stavite paradajz te ga prelijte s prokuvanom vodom odnosno blanširajte. Nakon što ste prelili paradajz sa vodom izvadite i ogulite od kožice. Narežite ga na manje delove jednake veličine kao i paprike koju ste prethodno pripremili.

Beli luk očistite i narežite na male komade ili sameljite pomoću seckalice.
U posudu stavite paradajz, beli luk i dodajte mlevenu ljutu papriku.

U drugu posudu stavite ulje i zagrijte ga na umerenoj vatri te dodajte prethodno očišćenju papriku. Pečenu papriku u ulju popržite 10 minuta te dodajte prethodno izmešanu smesu paradajza, belog lukai mlevene ljute paprike. Smanjite jačinu vatre i ostavite da sve polako kuva oko sat vremena. Povremeno promešajte smesu kako ne bi zagorila.

10 minuta pre nego što je ljutenica gotova, dodajte sol i peršin. Peršun operite i naseckajte na manje delove pre nego što ga dodate.
LJutenicu kuvajte još 10 minuta dok smesa ne postane gusta i kompaktna.

Staklenke sterilizujte u pećnici na 200°C na 10 minuta. Vruću ljutenicu ulijte u sterilizirane staklene tegle i dobro ih zatvorite.

Ostavite tegle da se ohlade, a pre toga ih prekrijte s krpom dok se hlade.
Nakon što su se ohladile tegle stavite na hladno i mračno mesto.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas