Oglas
· · Komentari: 0
HRANA

Nutricionista otkriva: Ove namirnice su izuzetno ZDRAVE, ali ne smeju da se jedu SIROVE

Za celokupno zdravlje organizma neophodan je redovan unos povrća, ali treba imati na umu da nije svako povrće adekvatno kao sirovo, već zahteva termičku obradu.

1639409055_view-from-above-g26d22206b_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Dobro je poznato da načini kuvanja mogu iz jedne grupe namirnica eliminisati vitamine i minerale, dok se kod drugih hranjive supstance aktiviraju tek nakon termičke obrade.

Veruje se da konzumiranje nekuvanog voća i povrća može da podstakne gubitak kilograma i da pomogne u prevenciji određenih bolesti, ali nije svako sirovo voće i povrće zdravo.

Pročitajte još: ZAPOČNITE DAN na pravi način: Tri namirnice koje su NAJZDRAVIJE ako ih uzimate na PRAZAN STOMAK

Nutricionista otkriva koje vrste povrća ne bi trebalo jesti sirove, jer u takvom obliku mogu da izazovu gasove, nadutost ili druge probleme.

Namirinice koje nije preporučljivo jesti u sirovom stanju su: patlidžan, crveni pasulj, spanać, crvene mahunarke, divlje pečurke, različite vrste kupusa, rukola.

"Ako ih jedete u sirovom stanju negativno utiču na proizvodnju tiroidnih hormona i povećavaju verovatnoću stvaranja oksalatnih kamenaca. Ali ovaj uticaj se može izbeći tako što ćete ih termički obraditi.  Ako želite da dobijete maksimalnu korist od gotovih jela od povrća, ne morate ih dugo dinstati ili peći “, rekla je nutricionistkinja Svetlana Fus.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas