Oglas
· · Komentari: 0

TRIK ZA ZIMNICU: Evo kako da pravilno sterilišete tegle

Zimnica vam može trajati godinama

1695798005_shutterstock_2189245817.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Ukoliko ne sterilišete dobro tegle i flaše može se desiti da se sok ili ajvat pokvari i ubuđa i pre vremena.

Rerna kao stelirizator

Mnoge mlade domaćice pribegavaju raznim načinima za sterilizaciju tegli i flaša za sok. Neke ih nakon pranja potapaju u vrelu vodu kako bi ubile mikrobe pšri čemu treba biti maksimalno oprezan. Prvo, staklene tegle ili flaše, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu da popucaju kad dođu u dodir sa vrelom vodom. Drugo, ključala voda prska na sve strane pa postoji opravdan rizik da zadobijete ozbiljne opekotine na rukama.

Umesto toga bolje je i bezbednije primenjivati jednostavan trik koji se koristile naše bake. One su na vrlo jednostavan način sterilisale tegle i flaše, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da stoji.

Da biste postigli efekat sterilizacije potrebno je da najpre dobro operete tegle i flaše sa deterdžentom za pranje sudova. Ukolonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje flaša dobro dođu posebne četke koje se mogu kupiti na bilo kojoj pijaci ili u plastikati a koje imaju dugačku dršku kako biste došli do naudaljenijih delova na dnu same flaše.

Isto pravilo važi i za sterilizaciju flaša za domaći sok

Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom da se dobro ocede i osuše. Pre samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni u unutra stavite čiste i suve tegle i flaše.

Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se sterilišu. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne i u vrele tegle sipajte vreo ajvar ili džem, odnosno sok od recimo paradajza u flaše. Odmah zatvorite tegle ili flaše i odložite ih u kutiju u koju ste stavili ćebe.

Kad sve završite zamotajte tegle u ćebe kako bi se postepeno hladile narednih 24 sata. Posle toga možete da ih poređate u špajiz, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte je u frižideru jer je hrana došla u dodir sa vazduhom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas