· · Komentari: 0
SAVET

Zbog čega se u trećem dobu lakše gojimo, i kako da smršamo?

Suvišne kilograme je s godinama sve teže skinuti.

1625990486_appetite-1239056_1920.jpg
Foto: Piksabej

Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a taj proces naziva se sarkopenija, i ubrzava se oko četrdesetog rođendana.

Suvišne kilograme s godinama je sve teže skinuti, te se sve češće postavlja pitanje zbog čega se u nekim zrelijim godinama lakše gojimo.

Pročitajte još: Damama se ovo neće dopasti: Dokazano da MUŠKARCI kasnije STARE

Dr Kerolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost, smatra da lako gojenje u trećem dobu nema nikakve veze s prehrambenim navikama.

– Postoji nekoliko razloga za ovu omraženu pojavu, ali najveći je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka – kaže dr Apovijan.

Deo mišićne mase koji je definisan, najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija.

– Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu će biti potrebno manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo – objašnjava doktorka.

Dr Apovijan je dala i nekoliko saveta kako je najbolje sprečiti smanjenje mišićne mase, a te savete možete pročitati ovde.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.