· · Komentari: 0
odmorni

ŠEST NAVIKA koje daju energiju odmah posle buđenja

Grupa naučnika koja se bavi istraživanjem spavanja i sna tvrdi kako je razvila metod koji će vas transformisati u jutarnji tip čoveka koji će se buditi radostan i manje trom.

1618835928_Depositphotos_95065028_s-2019.jpg
Foto: Deposit

- Pandemija je inerciju spavanja pretvorila u učestali problem, a reč je o stanju između sna i budnosti koje karakteriše osećaj zamagljenosti, smanjenih sposobnosti i želje da se vratimo spavanju - kaže Kejt Kaplan, naučnica koja se bavi istraživanjem poteškoća sa spavanjem.

Kaplan smatra da živimo u jedinstvenom vremenu kad je reč o spavanju. Mnogima je pandemija promenila rutinu i imamo utisak da smo umorniji nego što smo bili pre pandemije.

Pročitajte još: Razbijamo MITOVE: Evo da li se KAFOM zaista možemo otrezniti

Kaplan i njene kolege osmislile su metod sa 6 principa koji pomažu da se smanji osećaj pospanosti.

Oduprite se potrebi da ugasite alarm

Jednostavno ostavite alarm i ustanite, jer ako stisnete "snooze" ometate REM fazu spavanja. Ako tu fazu stalno prekidate, osećaćete se zamagljeno i nenaspavano. Iako vam se čini da će vam pomoći još samo koji minut sna, učinak je zapravo suprotan. Osim što je poželjno da ustanete kad alarm zazvoni, Kaplan savetuje i da se svakog dana budite u približno isto vreme.

Pojačajte aktivnost u prvih sat vremena
Fizička aktivnost u jutarnjim satima ne mora da bude komplikovana. Izvedite psa u šetnju, napravite krug po kraju. Kretanje osnažuje cirkulaciju i poručuje telu da je dan počeo. Ako planirate da hodate do posla ili produžite hodanje do autobuske stanice, mogli biste vrlo brzo da vidite poboljšanje i ustanovite da je osećaj zamagljenosti nestao iz vašeg života.


Istuširajte se ili umijte hladnom vodom

- Mislimo da je hladnoća ključna. Ako su nam ekstremiteti hladni, poput ruku i nogu, osećamo se budnije nego inače - kaže Kaplan.

Sastojci: Poboljšava varenje i ubrzava mršavljanje: Sve prednosti ČIA SEMENKI za naše zdravlje

Izložite se sunčevim zracima

- Jako je važno tokom jutra biti na suncu, posebno ako inače ne izlazite iz kuće. Jutarnje sunčanje je najmoćnije sidro oko kojeg se obavija vaš unutrašnji ritam - kaže Kaplan.

Slušajte muziku koja vas podstiče na akciju

Slušanje dinamične muzike odličan je način da iz polusna uskočite u dimenziju stvarnosti.

Nazovite prijatelja

- Svaki društveni kontakt omogućuje budnost - kaže Kaplan ističući kako možete da razgovarate sa prijateljima, ukućanima ili omiljenom prodavačicom u prodavnici.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.