· · Komentari: 0

Znate li zašto žene nose MARAME u crkvi? Ovaj običaj je zasnovan na rečima Svetog apostola Pavla

Da li ženske osobe treba da nose marame u crkvi?

1632218122_Untitled5.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Dejan Raketic

Reči apostola Pavla

Ovaj običaj, zasnovan je na rečima Svetog apostola Pavla, koji je, proučavajući ortodoksne hrišćane, zapisao sledeće:

- Svaka žena koja se gologlava moli Bogu ili Proroku sramoti svoju glavu, jer je jedno isto kao da je ošišana, jer ako se žena ne pokriva, neka se i šiša, ako li je stid na ženi šišati se ili brijati se, neka se pokriva.

Pročitajte još:  Evo zbog čega je Patrijarh Pavle uvek kupio MRVE sa stola i kako je govorio o PREJEDANJU!

Sveti apostol Pavle je nakon dužeg razmišljanja na temu nošenja marama u crkvi dodao:

- Sami u sebi sudite. Da li je lepo da se žena gologlava moli Bogu?

Iz ove rečenice, više je nego očigledno da, po apostolu Pavlu, marama je obavezna za ženske osobe u crkvi.

Foto: Piksabej

Zbog čega je to sramota?

Analiza stihova otkriva razlog stava apostola Pavla. 

U trećem stihu, jedanaeste glave, apostol Pavle govori o božanskom redu i poretku u crkvi, gde se jasno vidi gde je čije mesto.

- Hoću da znate da je svakom mužu glava Hristos, a muž je glava ženi, a Bog je glava Hristu.

Zato po tumačenju svetog Nikodima Georita, kada Sveti apstol kaže da je žena koja se gologlava moli sramota, to kaže zbog toga jer ona time narušava bogouspostavljen poredak i sramoti svoga muža, jer time pokazuje da se odrekla vlasti muža i vlasti koja mu je poverena od Boga.

Na taj način žena narušava poredak koji je Bog zamislio i odredio.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.