· · Komentari: 0
pića

Zašto bi trebalo da bude deo naših rutina: Koristi ZELENOG ČAJA

Zeleni čaj se smatra jednim od najzdravijih pića na svetu. Pun je antioksidanata koji imaju mnoge zdravstvene koristi.

1630916773_Depositphotos_30543849_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Koristi zelenog čaja

Sadrži zdrava bioaktivna jedinjenja

Zeleni čaj nije samo hidratantno piće. Biljka zelenog čaja sadrži niz zdravih jedinjenja koji ga čine zdravim. Bogat je polifenolima, koji su prirodna jedinjenja koja imaju zdravstvene koristi, poput smanjenja upala. Zeleni čaj sadrži katehin nazvan epigalokatehin-3-galat Katehini su prirodni antioksidansi koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija. Ove supstance mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala u telu, štiteći ćelije i molekule od oštećenja.

Pročitajte još: Zašto je dobar SOK OD BRUSNICE: Pored ukusa ima i brojne zdravstvene prednosti

Može poboljšati funkciju mozga

Ključni aktivni sastojak je kofein, poznati stimulans. Kofein utiče na mozak blokiranjem inhibitornog neurotransmitera koji se naziva adenozin. Na ovaj način povećava se aktiviranje neurona i koncentracija neurotransmitera poput dopamina i norepinefrina, Healthline.

Povećava sagorevanje masti

Ako pogledate listu sastojaka za bilo koji dodatak za sagorevanje masti, velike su šanse da je tamo i zeleni čaj. To je zato što, prema istraživanjima, zeleni čaj može da poveća sagorevanje masti i ubrzati metabolizam.

Može da pomogne u sprečavanju dijabetesa tipa 2

Stopa dijabetesa tipa 2 raste poslednjih decenija. Dijabetes tipa 2 uključuje povišen nivo šećera u krvi, koji može biti uzrokovan rezistencijom na insulin ili nemogućnošću proizvodnje insulina. Studije pokazuju da zeleni čaj može poboljšati osetljivost na insulin i smanjiti nivo šećera u krvi.

Pročitajte još: Zašto URME treba da postanu naš dnevni slatkiš? Pet sjajnih razloga da ih uvrstimo u ishranu

Može pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar, vodeći su uzroci smrti u svetu. Studije pokazuju da zeleni čaj može da poboljša faktore rizika za ove bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.