Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Zašto URME treba da postanu naš dnevni slatkiš? Pet sjajnih razloga da ih uvrstimo u ishranu

Urme su iz porodice palmi, a pominjali su ih još stari Feničani.

1630487117_Depositphotos_27559083_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Smatra se da potiču iz regije koja se proteže između Egipta i jugozapadne Azije. Urme su hiljadama godina bile osnovna hrana Bliskog Istoka.

Slatkog su ukua, pa su diealna zamena slatkišima. Međutim, pored te prednosti nudi brojne zdravstvene prednosti.

Urme su bogate hranljivim materijama

Tri urme obezbeđuju oko 200 kalorija i 54 grama ugljenih hidrata sa oko 5 grama vlakana. Uključuju vitamine B, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan.

Pročitajte još: VETRENI TONIK ZA JAČI IMUNITET: Kombinacija jabukovog sirćeta i rena UBIJA svaki virus! (RECEPT)

Urme i antioksidanti

Osim sadržaja vitamina i minerala, urme su bogate zdravstvenim antioksidantima. Odličan su izvor prirodnih antioksidanata, koji se mogu koristiti za suzbijanje bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Urme takođe sadrže antiinflamatorna i antimikrobna jedinjenja, što znači da igraju ulogu u borbi protiv zaraznih bolesti. Takođe imaju anti-gljivična svojstva, piše Health.

Urme su prirodno slatke

Mnogi smatraju da su urme suvo voće, ali su zapravo sveže voće. Pošto su neprerađene, šećer se prirodno pojavljuje.

Urme i zdravlje probave

Prema istraživanjima tri urme obezbeđuju oko 18% dnevnog unosa vlakana, koja podržavaju dobru probavnu funkciju.

Pročitajte još: PČELINJI VOSAK: Evo zašto treba da ga imate u kući i osam načina kako da ga upotrebite!

Urme snižavaju holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL, neželjenog holesterola u telu. Odlična su hrana za one koji imaju visok holesterol, a koji kasnije može da dovede do masnih naslaga i brojnih kardiovaskularnih problema.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas