· · Komentari: 0
saveti

IMATE PROBLEMA SA VARENJEM: Ovih pet saveta vam mogu dosta pomoći

Problemi sa varenjem su sve češći

1646214893_varenje.jpg
Foto: pixabay

Osećaj mučnine ili težine u stomaku, nadimanje, gorušica samo su neki od simptoma otežanog ili lošeg varenja. Danas skoro svaka druga osoba ima problema sa varenjem što je posledica sve bržeg tempa života posebno u odnosu na prethodne decenije.

Najosnovnije pravilo jeste redovna i pravilna ishrana koja podrazumeva unošenje raznovrsne hrane, hrane sa manje aditiva, izbegavanje konzumiranja obroka "s nogu". Međutim, pored ovih pravila sa kojimo smo gotovo svi upoznati, postoje i ostala koja nam znatno mogu olakšati varenje hrane i sprečiti nadimanje i druge nepoželjne pojave,

1. Žvakanje

Deci u školi obično na času biologije govore da varenje hrane počinje u ustima, što ne smemo da zaboravimo i kad odrastemo. Žvakanje hrane igra dvoustruku ulogu. Prvo što se uneta hrana natapa pljuvačkom, omekšava i lakše sklizne niz grlo. Pored toga, naša pljuvačka sadrži enzim koji započinje proces razgradnje hrane. Druga uloga sporijeg i pravilnijeg žvakanja jeste u količini unete hrane - brzo i halapljivo konzumiranje hrane može povećati šanse za nastanak gojaznosti. Jednostavnije rečeno, što sporije žvačete hranu, dajete vremena svom organizmu da shvati kada mu je zaista dosta.

Pročitajte još: 5 NAJZDRAVIJIH VRSTA RIBE: Imaju puno vitamina, a malo kalorija

2. Cimet

Cimet se obično preporučuje kod problema sa probavom - sjajan je saveznik u borbi sa gasovima, nadutošću, grčevima u stomaku. Cimet stimuliše probavu, a mnogi preporučuju mešavinu cimeta, meda i vode, za gubitak kilaže, ali i za regulisanje rada sistema za varenje i crevne flore.

3. Biljni čajevi

Svojstva biljaka poput  nane, hajdučke trave, pelina, kantariona imaju izuzetan blagotvorni uticaj na rad našeg digestivnog trakta, posebno creva i želudac.  Problemi sa apetitom, čirevima na želucu, nadimanjem i gasovima i slični problemi mogu biti znatno ublaženi nakon ispijanja čajeva od ovih biljaka.

4. Voda

I kada je u pitanju voda jako je važno kada ne bi trebalo da je pijemo - a to je u toku i neposredno nakon obroka. Neki stručnjaci savetuju da vodu nakon obroka ne bi trebalo minimum 30 minuta da pijemo+. U ostalim slučajevima redovna hidratacija je važna kako bi pomogla hrani da lakše prođe kroz creva, ubrzanje metabolizma i aktivaciji vlakana iz namirnica.

Pročitajte još: Napitak koji ČISTI KRV: Tri šolje dnevno snižavaju loš holesterol

5. Zeleno povrće

Zeleno povrće, a posebno lisnato (poput zelene salate, blitve, kupusa, kelja) obiluje vlaknima koji pomažu našem digestivnom traktu da ostane zdrav i funkcionalan. Sastojci zelenog lisnatog povrća pomažu da se štetne materije iz organizma efikasno eliminišu. Vitamini A, C, K, folne kiseline, kalcijum, magnezijum, aminokiseline - samo su neki od važnih i korisnih elemenata zelenog povrća.

Osim ovoga, izuzetno je važno da obezbedite svom telu dovoljno fizičke aktivnosti jer ona dovodi do poboljšanja celokupnog rada organizma.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.