Oglas
· · Komentari: 1
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Kako sada OVO?! VODA ipak nije najzdravije piće za naš organizam

Prema tvrdnjama medicinskih stručnjaka, napici sa vrlo malo šećera, masti ili proteina imaju mnogo bolji učinak na naše telo.

1613681638_Depositphotos_363041144_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

U situacijama kada je naše telo potpuno dehidrirano, verovali ili ne, voda nije najbolji lek za vraćanje hidratacije!

Pročitajte još: Koliko često menjate masku? Doktorka objašnjava šta može da se dogodi ako nosimo istu

Naime, ukoliko smo žedni, uvek je najbolji izbor posegnuti za čašom obične vode, ali upravo čista voda nije nužno i najbolje rešenje kada je potrebna hitna hidrtacija organizma, pokazala je studija naučnika sa škotskog Univerziteta Sent Anders. 

Voda vrlo brzo ublažava žeđ, ali da napici sa vrlo malo šećera, masti ili proteina deluju još delotvornije jer rehidratiraju telo na duže vreme.

Istraživači su ustanovili da voda vrlo brzo ublažava žeđ, ali da napici sa vrlo malo šećera, masti ili proteina deluju još delotvornije jer rehidratiraju telo na duže vreme.  Razlog toga je način na koji naš organizam reaguje na napitke, navode autori studije.

Pročitajte jošDanas radimo GLUTE & CORE trening: Uz detaljna objašnjenja trenera Marije ništa nije teško! (VIDEO)

- Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tečnosti popijete, ona brže odlazi iz vašeg želuca i brže se apsorbuje u krvotok u kome se razređuju telesne tečnosti i na taj način vraća se neophodna hidratantnost tela - objašnjava se u ovoj studiji.

Pročitajte još: Zagrejmo se: Danas sa našim trenerom Marijom radimo trening za noge (VIDEO)

Mleko je delotvornije od vode

Bitan faktor za vraćanje hidrantnosti su nutritivne vrednosti napitka. Tako je ustanovljeno da je mleko delotvornije od vode jer sadrži šećer laktozu, neke belančevine i nešto malo masnoće, a sve to doprinosi usporenom pražnjenju želuca i održava telo hidriranim.

Isto važi i za oralne hidratantne tečnosti, koje se koriste u lečenju proliva, poput infuzije. One sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas