· · Komentari: 0

Kora od mandarine može biti višestruko korisna: Tri recepta za ublažavanje tegoba nadimanja, suvog kašlja i bronhitisa (RECEPT)

Kora ovog voća sadrži korisne materije

1670147907_shutterstock_519742579.jpg
Foto: Shutterstock

Zima je i sezona mandarina, a osim ploda, vrlo je korisna i kora ovog voća. Mandarine obiluju vitaminima, antioksidantima i drugim korisnim elementima.

Kako ovo voće raste na drvetu, sadrži mnogo manju količinu teških metala i radionukleida koji se akumuliraju u zemljištu. Zbog svega toga, može se iskoristiti i kora mandarina u službi zdravlja.

Pročitajte još: Šta će se desiti sa telom ako svako jutro jedete JAJA: Poznati nutricionista odgovara na ovo pitanje

Ruska doktorka Irina Volkova istakla je da se u medicini najčešće koristi sušena kora:

- Ona poboljšava varenje, podstiče apetit i generalno jača organizam. Eterična ulja, fitoncidi i flavonoidi pomažu u lečenju bolesti bronhopulmonalnog sistema – tvrdi ona.

1. Za ublažavanje nadimanja

Sameljite osušenu koru mandaina i dodajte u kašu, sveži sir ili neko drugo jelo. Dodajte jednu kašičicu u obrok.

2. Za ublažavanje tegoba bronhitisa

Dve kašike iseckane suve kore ubacite u jednu i po šolju ključale vode. Kuvajte na manjoj temperaturi oko 5 minuta, pa poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga procedite. Preporučuje se da konzumirate pola šolje zagrejanog čaja 2-3 puta dnevno, pola sata pre jela.

3. Za ublažavanje suvog kašlja

Dve kašike usitnjene kore pomešajte sa jednom čašom rakije. Ostavite 7 dana na tamnommestu, pa procedite. 20 kapi ove smese rastvorite u čaši vode 3 puta dnevno pre obroka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.