· · Коментари: 0
САВЕТ

Тајна је у ЛЕДУ, СИРЋЕТУ и ОТВОРЕНИМ УСТИМА: Више нећете плакати док сечете ЦРНИ ЛУК

Уз ове кухињске трикове сечење лука више неће пратити сузе.

1625171106_garlic-2983734_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Без црног лука немогуће је замислити припрему било којег куваног јела.

Ипак, пре динстања лука потребно га је исецкати, што је често велики проблем због суза које бивају проливене.

У зависности од сорте лука мења се количина суза, али једно је сигурно: непријатност је неизбежна.

Прочитајте још: Рецепт наших бака: Како се користи ЛУК ЗА РАСТ КОСЕ?

Како бисте олакшали себи сецкање овог поврћа, предлажемо вам да пробате неке од следећих трикова.

Хладноћа или лед

Лук ће мање надражити очи ако га пре сецкања ставите у фрижидер на десетак минута, или га уроните у посуду са ледом на 30 секунди.

Фото: Пиксабеј

"Заузета" уста

Многи кувари ставе комад хлеба у уста, и жваћу га док сецкају лук, док неки гризу чачкалицу, само како би им уста била "заузета".

Дисање и језик

За разлику од претходног трика у којем уста морају бити активна, овде се саветује да их држите отворена са исплаженим језиком.

Поента је да дишете само кроз уста, и да ваздух не улази на нос, јер су тада мање шансе да мирис лука допре до очију.

Фото: Пиксабеј

Остали трикови

Један од бољих савета, али не и практичнијих јесте да потопите лук у дубљу чинију са водом, и режете га тако потопљеног.

Даска за сечење такође може ублажити мирис лука ако је пре употребе будете натопили сирћетом.

Такође, изрезани лук потребно је што пре удаљити од себе. Делове лука ставите у посуду, коју ћете одложити на други крај стола.

Наравно, користите што оштрији нож и како кувари кажу – будите брзи али и пажљиви.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.