Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВИТКИ

Нова апликација за дијету упозорава када човек уноси много МАСТИ и ШЕЋЕРА

Прекомерни унос засићених масти и додатог шећера водећи су узрок превремене смртности међу одраслима у САД, и сматрају се узроком готово 700.000 смртних случајева сваке године.

1618228431_Depositphotos_70585751_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Нутриционистичка истраживања усмерена на побољшање здравља често представљају изазов због ограничења у тачном праћењу уноса хране учесника.

Прочитајте још: Одличан и једноставан трик: Како да вам зелена салата остане свежа (ВИДЕО)

Нова студија коју води Универзитет у Аризони из области здравствених наука има за циљ да развије нову мобилну апликацију за процену исхране коју ће истраживачи користити и која ће учесницима студије помоћи да тачније прате унос засићених масти и додатка шећера.

Процењује храну
Апликација коју сада развијају биће прва, потпуно аутоматизована мобилна алатка за процену дијететске исхране, коју истраживачи могу користити за прикупљање тачнијих података о исхрани.
Постојеће апликације нису поуздане.

Традиционално, процене уноса засићених масти и доданих шећера мере се у истраживачким студијама помоћу упитника за учесталост хране или 24-часовних опозива дијете.

Проблем је што су ове методе скупе за истраживаче, а и непоуздане с обзиром на пристрасност и погрешно извештавање учесника студија.

Подаци дају талну слику потрошње хране.

Истраживачи кажу да постојеће потрошачке апликације за праћење хране, иако популарне, не воде до база података о хранљивим састојцима. То их чини ограниченим у могућности да се користе у истраживачким студијама.

Прочитајте још: Доктор Филгуд заступа праволан ПОСТ који може да ПРЕПОРОДИ организам

Апликација ће подстаћи учеснике да више пута дневно пријаве свој недавни унос са листе најчешће конзумиране хране и пића која доприносе највећим количинама засићених масти или додатог шећера у америчкој исхрани. Добијени подаци пружиће истраживачима тачнију слику о потрошњи хране, омогућавајући им да дају боље препоруке за побољшање здравља и добробити.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas