Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КРИТИЧНА ПОДРУЧЈА

Зашто имамо САЛО и зашто баш на неким подручјима ТЕШКО ОДЛАЗИ?

Спремање енергије у облику масних ћелија.

1605102021_Depositphotos_118618206_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Одувек су се људи који покушавају да постигну добру форму, да учврсте мишиће и реше се масног ткива, жалили на иста подручја на телу са којим имају највише проблема када је у питању накупљање сала.

Код жена је готово увек реч о доњем делу тела, сало се највише прима на подручју бедара, стражњице и бокова.

Мушкарци с друге стране најчешће имају проблема са доњим делом стомака и леђа. Дакле, мушкарци могу да имају прилично мршаве екстремитете, па и горњи део тела, док се на подручју око доњег дела стомака и леђа, може налазити знатна количина масних наслага. Исто тако велика разлика у процентима масног ткива може бити између горњег и доњег дела тела код жена. 

Прочитајте још: АКТИВНИ ВИКЕНД: Повећајте енергију и расположење ТРЕНИНГОМ ЗА ЦЕЛО ТЕЛО са нашим тренером Маријом (ВИДЕО)

Вечито питање је зашто се сало "хвата" управо на та подручја? Ако гледамо са становишта еволуције, накупљање сала је одлична привилегија коју поседујемо - чување енергије у облику масних ћелија спашава човека уколико остане без хране.

Управо ту можемо и пронаћи одговоре зашто се на неким подручјима накупља више масних наслага и зашто се та подручја разликују између тела жене и тела мушкарца.

Разне претпоставке
Претпоставка је како се мушкарцима накупља сало на подручју доњег дела стомака и леђа из разлога што ће на тај начин брже доћи до енергије када она буде потребна приликом многих активности као што је лов или израда склоништа, и због тога што ће њихови органи тада бити боље заштићени.

Прочитајте још: СУОЧИТЕ СЕ са истином! Сауна ТОПИ КИЛОГРАМЕ, али не баш и као теретана!

За жене постоје већ боља и конкретнија објашњења. Масне наслаге које се налазе на подручју бедара и бокова пружају енергију женама за време дојења након трудноће. За време периода дојења сало које се налази управо на тим подручјима пуно брже се мобилише и искоришћава.

Мушкарци зато више обраћају пажњу на оне жене са ужим струком и ширим боковима што је знак боље плодности. 

Прочитајте још: ТАЈНА УСПЕХА: Фитнес на ниским температурама и витамин А САГОРЕВАЈУ МАСТИ

Фото: Депозит

Најтеже је истопити сало на овим подручјима, јер је на наведеним деловима тела код мушкараца и жена налази тврдоглаво масно ткиво које увек споро одлази и чије масне ћелије тешко оксидирају.

Разлог томе је нешто слабија циркулација и прокрвљеност на тим подручјима, али и разлика у масним ћелијама. Масне ћелије тврдоглавог масног ткива имају различите рецепторе због којих се оне споро или никако искоришћавају за енергију.

Прочитајте још: Трчите! Овај вид рекреације ВРАЋА МЕНТАЛНУ СНАГУ

Постоје оправдани разлози због којих наше тело има способност да штеди енергију у масним ћелијама. Мање је познато како масно ткиво има и друге улоге, врло сличне ендокриним жлездама. Ако тренирате и пазите на исхрану, али не можете никако да се решите још оно мало сала што је остало на специфичним подручјима, морате знати да се ради о другачијој врсти масних ћелија за које се морате додатно потрудити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas