· · Коментари: 0
РЕШЕЊЕ

ЗБОГОМ ПРОБЛЕМИ: Четири рецепта која решавају све пробавне проблеме

Влакна су битна.

1605781027_Depositphotos_336191968_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Мало се крећете, једете с ногу, и стално сте под стресом? Није чудно ако имате проблеме с пробавом. Проблем је посебно изражен у јесен када се прелази на тежу исхрану, заборавља на воће, а кисели купус још није на видику. Насрећу, проблеми се лако реше.

Како се црева не би улењила, у њима мора да буде оно што их покреће. Али то не значи храна. За покретање црева потребно је да храна која садржи непробављиве састојке, који подстичу мускулатуру црева на кретање и избацивање садржаја из дебелог црева. Ти непробављви састојци хране су коре воћа, поврћа и жита, тј. целулоза.

ПРЕ НЕГО ШТО ПУСТИТЕ ВОДУ

Баците поглед у WЦ шољу, може вам спасити живот

Ако у храни нема довољно целулозе, онда танко црево упије пробављиве састојке хране, и у дебело црево не долази довољно остатака који би изазвали кретање и пражњење. Тада црева успоравају, а можда наступи и констипација.

Прочитајте још: Куркума и мед - народни антибиотик: Како се користе моћни природни заштитници организма?

НЕ ОДЛАЖИТЕ ПРАЖЊЕЊЕ ЦРЕВА

Недовољна физичка активност, склоност да се одлаже пражњење црева, па и прекомерна употреба лаксатива – све то може да изазове затвор. Цревима нимало не одговара неуравнотежена исхрана сиромашна биљним влакнима и зато је изузетно важно да обратите пажњу на то шта једете. Довољно је да дневно поједете од 30 до 35 грама биљних влакана да осигурате правилан рад цревне мускулатуре. Ако уз то будете пили довољно воде и не будете јели на брзину, овај проблем ће за вас постати прошлост.

ОДАБЕРИТЕ ОДГОВАРАЈУЋА ВЛАКНА

"Топива" и "нетопива" влакна
Влакна су супстанце отпорне на сокове у гастроинтестиналном тракту. Деле се на "топива" и "нетопива". У борби против затвора највише ће вам помоћи нетопива влакна, као што су целулоза и лигнин, садржани у купусу, кељу и сличном поврћу. Она набубре у додиру с водом и изазивају контракције цревне мускулатуре

Топива влакна, као што је пектин, налазе се првенствено у воћу, црном и белом луку. Она успоравају упијање шећера, масти и холестерола. Иако су иначе прилично здрава, када је реч о раду црева нису посебно корисна. Једини изузетак је инулин, којег највише има у коренастом поврћу, јер благотворно делује на цревну флору и подстиче апсорпцију калцијума.

Прочитајте још: Лековима је истекао РОК ТРАЈАЊА: Шта никако не смета да радите

АКО ЈЕ ПРОБЛЕМ ХРОНИЧАН

Ако је за вас сваки одлазак у тоалет права драма, а уз то имате и болове у стомаку, најбоље да се обратите лекару. Он ће вам преписати одговарајућу дијету и евентуалну терапију. У највећем броју случајева биће довољно да пијете више воде, чаја, млека, сокова од воћа и поврћа и јогурт с активним ферментима, и тако очистите организам од нагомиланих токсина. Свима се препоручује да дан започну са чашом воде пошто ће тако подстаћи рад црева.

Прочитајте још: РУСКА тинктура је једини лек из природе на који микроорганизми НЕ МОГУ да створе ОТПОРНОСТ

СРЕДИТЕ ПРОБАВУ

Кајсије + кефир
Око 50 г сушених кајсија прво прелијте топлом водом, па измешајте са 200 мл кефира и зачините босиљком

Банана + јогурт
Измиксајте мању банану и 150 мл пробиотичког јогурта, разредите са 100 мл воде и зачините са мало ванилиног шећера

Ђумбир + јогурт
У 200 мл пробиотичког јогурта додајте 10 г свеже изрибаног ђумбира, по кашчицу лимуновог сока и меда

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.