Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Фитнес инструктори саветују: Како треба ДИСАТИ током ТРЧАЊА?

Ова правила би требало испоштовати.

1644568580_6babdeb2f1868866a2cb3e606da1fdeb0eea5f3e.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Трчање захтева додатни напор, па је стога важно савладати технике дисања, како се не бисмо сваки пут „борили за ваздух“ током ове физичке активности. Када трчимо, наше тело користи више кисеоника, а самим тим, потребно је да учесталије и дишемо.

Убрзано дисање знак је физичког стреса и повећање потражње тела за кисеоником, а неправилно дисање главни је разлог зашто људи не воле да џогирају.

Исто тако, неправилно дисање спречава тело да се опорави и генерално да функционише. 

Ипак, добре вести су да можемо да савладамо технику дисања и да се тако осећамо боље, али и да боље трчимо. Ево пар савета:

Прочитајте још: ЈУТРО је најбоље за ШЕТЊУ: Због чега дан треба започињати кретањем?

Дисање на уста или на нос

Иако је ово индивидуална одлука, стручњаци ипак саветују да током трчања дишемо на нос. Тиме спречавамо уношење патогена у плућа, а у исто време умирујемо тело.

Не задржавајте дах

Обратите пажњу да током тренинга, па и трчања, не задржавате дах. Уместо тога, удишите континуираним темпом.

Шаблон дисања

Пре самог трчања, фокусирајте се на то да срчани ритам ускладите с дисањем. То ће вам помоћи приликом џогирања.

Дисање након тренинга

После трчања фокусирајте се искључиво на дисање. Удишите дубоко, на нос. На овај начин успорићете срчани ритам и умирити и тело.

Ритам дисања

Током трчања замените плитко дисање дубоким уздисајима на стомак. Током трчања нижег интезитета на свака три корака удишите и на наредна три издишите. Током тренинга средњег интезитета удишите и издишите на свака два корака, а у случају спринтова удишите и издишите сваким кораком.

Дисање на стомак

На овај начин ојачаћете дијафрагму - главни мишић који се користи током дисања. Лезите на леђа и поставите шаке на стомак. Удишите на нос ширећи прво стомак, па плућа. Док издишете на уста полако опуштајте стомак. Када ово савладате, дисање током трчања ће вам бити олакшано.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas