Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
вежбање

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ је веома важна: Ово је њен утицај на ФИЗИЧКО и МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Редовним физичким активностима подстичемо рад мишића и њихову правилну функцију, а ово утиче на здравље целокупног организма.

1601892461_Depositphotos_22277929_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Физичка активност је врло битна у сваком периоду развоја, а посебно у зрелијим годинама живота. То је један од темељних услова за нормалан раст и развој од најраније доби. Колико је физичка активност важна за очување здравља говори и застрашујућ податак да је Светска здравствена организација (WХО) управо неактивност сместила на 4. место ризичних фактора који узрокују смрт у свету.

Према подацима научних истраживања чак 48% мушкараца и 52% жена недовољно је активно. Када у овим подацима одузмемо особе које редовно вежбају три до четири пута седмично бројка расте на 88%, а чињеница је да је чак 91% оних који нередовно вежбају и нису активни више од 5 дана у седмици. Невероватно звучи и податак да данас у свету чак 42 милиона деце млађе од пет година има прекомерну телесну тежину, а процењује се да би их до 2025. године могло бити око 70 милиона.

Прочитајте још: Сви ће се окретати за вама када после ОВИХ вежби обучете СКИНИ џинс

Вежбање и физичко здравље

Велики број људи ускед недовољно слободног времена физички је неактиван, без обзира на то што је позитиван утицај спорта и вежбања на наше здравље већ одавно доказан. Познато је да физичке активности смањују ниво холестерола, снижавају крвни притисак, ублажавају последице дијабетеса и регулишу телесну тежину.

Депресија
Неки од примера активности за успешну борбу против депресије су шетња, трчање, вожња бицикла, тенис, планинарење и дизање тегова.

Вежбање и ментално здравље

Но, иако се о њој ретко говори, постоји и психолошка корист која произилази из вежбања. У психолошком смислу, утицај физичке активности је нешто другачији. Кроз физичку активност човек ствара осећај задовољства и уз уочавање постигнутих резултата повећава му се и самопоуздање. Такође, ослобађа се ендорфин, хормон који ствара осећај среће и еуфорије. Истраживања су показала да вежбање чак може ублажити симптоме клиничке депресије, те се препоручује особама које пате од анксиозности. У неким случајевима вежбање ђелује као антидепресив.

Прочитајте још: Ово су 3 бразилске брзе ВЕЖБЕ за ЗАТЕГНУТУ ЗАДЊИЦУ, а раде их ПОЗНАТЕ МАНЕКЕНКЕ (ВИДЕО)

Никада није касно почети с неком активношћу, али је врло важно да је она део живота сваког човека.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas