· · Коментари: 0
вежбање

Питање које често постављамо: Да ли да једемо ПРЕ ИЛИ ПОСЛЕ ТРЕНИНГА?

Многи фактори утичу на то када би требало да једемо када тренирамо.

1636280957_64ec61701516e71382082e81f4440534c6e1ab67.jpg
Фото: Депосит

Оброк пре или после тренинга?

Питање које често постављамо себи кад планирамо тренинг је да ли да једемо пре или после вежбања.

У зависности од распореда, обрасца спавања и других фактора, зависи и ова одлука. На ову тему рађена су и истраживања која могу да нам помогну.

За оне који рано устају, јело пре тренинга није најбоља опција. Ако радите вежбе кратког трајања и високог интензитета, празан стомак заправо може да повећа способност тела да користи масти као гориво, пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Брзи тест ЗДРАВЉА: Колико дуго можете да стојите на ЈЕДНОЈ НОЗИ?

То је због тога што су примарни извор горива за тело масти и угљени хидрати, при чему се масти складиште као триглицериди у масном ткиву, а угљени хидрати се складиште као гликоген у мишиц́има и јетри.

Међутим, уколико планирате дуготрајни тренинг важно је да имате оброк пре вежбања,то може да буде много  корисније за ваш ниво енергије.

Дакле, исхрана пре или после тренинга зависи искључиво од тога коју врсту вежбе намеравате да урадите. У сваком случају, препоручује се да увек једете после било каквог напорног тренинга и водите рачуна да останете хидрирани.


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.