· · Коментари: 0
исхрана

Његов недостатак може да доведе до АНЕМИЈЕ И СЛАБОГ ИМУНИТЕТА: Где све можемо да нађемо ФОСФОР?

Фосфор није само користан, вец́ је елемент у траговима од виталног значаја за здравље и правилно функционисање тела.

1644923336_soy-ge92492f45_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Ниво његове потрошње директно утиче на апсорпцију хранљивих материја и витамина (укључујуц́и и витамине Б), одржавање нормалне функције бубрега и срца, као и на стање зуба и зглобова. Поред тога, фосфор је директно укључен у енергетски метаболизам и регулацију нивоа хормона и ацидо-базне равнотеже.

Недостатак фосфора у организму може да утиче на когницију и функцију мозга, као и да изазове слабе кости, системске болове у зглобовима, каријес зуба и проблеме са концентрацијом. Поред тога, недостатак овог елемента може довести до анемије и ослабљеног имунитета.

Где се налази фосфор?

Вец́ина фосфора улази у наше тело храном. Недостатак фосфора је прилично ретка појава која се најчешц́е јавља код особа са оштец́еном функцијом бубрега и присталица вегетаријанске исхране, јер су месо, риба и морски плодови један од главних извора фосфора. Велика количина фосфора се налази у  врстама рибе као што су лосос, шаран, туњевина, бела риба, бакалар, скуша, сардине. Много фосфора се такође налази у остригама, шкампима, дагњама и месу ракова. Рец́и ц́емо вам које друге намирнице садрже много фосфора и где вегетаријанци могу да га пронађу.

Прочитајте још: СВА ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА ЛАВАНДЕ: Биљка коју су са разлогом обожавале наше баке

Сир и млечни производи

Фосфор тело најбоље апсорбује када уђе у њега у приближно једнаким количинама са калцијумом. Због тога се млечни производи сматрају једним од најбољих извора фосфора. Посебно пуно фосфора има у сиревима, укључујуц́и пармезан, моцарелу и козји сир.

Бели лук

Познат по својим антибактеријским својствима, бели лук јача имуни систем, помаже у снижавању нивоа лошег холестерола, нормализује крвни притисак, а може и да спречи рак, срчани и мождани удар. Бели лук садржи огромну количину корисних елемената у траговима, укључујуц́и гвожђе, фосфор, цинк и пуно витамина Ц.

Броколи

Броколи је невероватно вредан дијететски производ, богат витаминима и хранљивим материјама, а истовремено нискокалоричан. У погледу корисних својстава, може се такмичити са, можда, свима омиљеним авокадом. Осим фосфора, броколи садржи витамине Б1, Б2, Ц, ПП, Б, Ц и Е, као и калцијум, магнезијум, влакна и антиоксиданте.

Прочитајте још: Уђите спремни борбу са ВИРУСИМА: Једна биљка је најјачи ПРИРОДНИ АНТИБИОТИК који су користиле наше баке

Житарице

Одличан извор фосфора су јечам, пшеница, овас и кукуруз, који садржи највец́у количину овог елемента у траговима. Зато кукурузно брашно без глутена, које је богато и калијумом, калцијумом, магнезијумом, влакнима и витаминима Б, може бити одлична замена за пшенично брашно.

Соја и друге махунарке

Црвени и бели пасуљ, сочиво и соја су посебно богати фосфором.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.