· · Коментари: 0
здравље

Пет дневних навика која јачају ПЛУЋА: На шта треба да обратимо пажњу?

Здравље плућа је важна тема, посебно у овим хладним данима и респираторним проблемима.

1635883140_a297367f72e5897193898a5fd8d7586dd965df1b.jpg
Фото: Депосит

Протеклих годину и по много причамо о здрављу и начину да га што више унапредимо и ојачамо организам.

Здрава плућа

Плућа су главни орган у нашој респираторној функцији, заједно са околним органима и мишићима. Како да неким малим дневним рутинама очувамо пућа здравим.

Редовно вежбање

Вежба је кључна за многе делове нашег здравља, а пођеднако је важна и за снагу наших плућа. Наша плућа су "пумпа" и звисе од околних мишића. Да би била јака, морамо да одржавамо мишиће у форми. То не морају да буду праве вежбе, почните полако и постепено, за почетак ходање је одличан облик кардиоваскуларних вежби.

Прочитајте још: Опседнутост здравом храном може прерасти у БОЛЕСТ која се тешко ЛЕЧИ

Повећајте витамин Д

Знамо да је витамин Д важан за здравље наших костију, али је такође важан за здравље плућа. Студија из 2011. је открила да недостатак витамина Д може узроковати дефицит у функцији плућа, па чак да промени и структуру.

Дисање

Стрес може да буде изузетно негативан за плућа. Дубоко дисање је корисно за смањење стреса, а дијафрагматично дисање и дисање стиснутим уснама могу помоћи у повећању капацитета плућа, посебно након опоравка од респираторне инфекције. Удисањем и издисањем бројећи до четири, или дисањем на стомак, враћате осећај мира и смањујете осећај стреса и анксиозности, пише Реал Симпле.

Прочитајте још: Брзи тест ЗДРАВЉА: Колико дуго можете да стојите на ЈЕДНОЈ НОЗИ?

Наспавајте се

Недостатак сна може да има негативан утицај на наш укупни имуни систем.

Избегавајте нездраве навике

Последњи део одржавања плућа јаким и здравим је избегавање ствари које су лоше за њих. Цигарете бисмо свртали у сам врх ових навика. Такође уколико вежбате, избегавајте места са лошим квалитетом ваздуха или огромну гужву где немате простора да удахнете.
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.