· · Komentari: 0
ISHRANA

Opsednutost zdravom hranom može prerasti u BOLEST koja se teško LEČI

Zdrava ishrana može imati i negativne posledice, ali po psihu.

1635856146_HRANA.png
Foto: Depozit

Da li znate šta je ortoreksija?

Ova reč zvuči neobično i teško biste je povezali sa zdravom ishranom. Ali, ortoreksija zapravo ima veze sa hranom – u pitanju je poremećaj u ishrani koji se ispoljava kao opsesija zdravom hranom.

Pročitajte još: Brzi test ZDRAVLJA: Koliko dugo možete da stojite na JEDNOJ NOZI?

Neke osobe iz bezazlene potrebe za promenom lošeg način ishrane odu u drugu krajnost, i upadnu u ortoreksiju iz koje se ponekad nije lako izvući.

Teško se leči

Osobe koje pate od ortoreksije su opterećene time da uvek moraju da jedu samo ono što je zdravo, organsko i pripremljeno na određeni način. Nezamislivo im je da jedu hranu iz restorana ili hranu kojoj ne znaju poreklo i način pripreme.

Ortoreksija zvanično nije dijagnoza, mada je počela da privlači pažnju medicinske zajednice početkom 21. veka.

Često se njom označavaju pojedinci koji ispoljavaju anksioznost kada je u pitanju poreklo i čistoća hrane, a opsednuti su i planiranjem i pripremom hrane.

Ako to stanje potraje u izraženom obliku, onda se to smatra poremećajem - praktično je u istoj grupi kao i anoreksija i bulimija.

Koju hranu ortoreksičari izbegavaju?

Osobe koje pate od ortoreksije ne jedu ništa što nije zdravo (naravno po njihovom mišljenju), a to obično znači da ne jedu ništa slatko, masno, niti hranu kojoj ne znaju kalorijsku vrednost. Ukoliko je i pojedu doživljavaju veliki stres.

Ortoreksičari su najčešće ubeđeni da se hrane savršeno zdravo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.