· · Коментари: 0
сан

Рутине које би могле да помогну код проблема са НЕСАНИЦОМ: Ако не можете да заспите боље устаните из кревета

Скоро сви с времена на време доживљавају несаницу

1650973076_profimedia-0358068116.jpg
Фото: Профимедиа

Несаница понекад траје ноћ или две, али у другим случајевима, то је стални проблем. Можете да имате хроничну несаницу, која траје месец дана или дуже и акутну несаницу која траје дан, дане или недеље.

Несаница се повећава са годинама. Понекад несаница нестане након што се фактори начина живота, као што су породични или пословни стрес, реше. У озбиљнијим случајевима, решавање основног узрока може да побољша квалитет вашег сна. Лечење несанице је важно јер ово стање може да повећа ризик за друге здравствене проблеме.

Прочитајте још: Бенефити спавања без ПИДЖАМЕ! Побољшава чак и репродуктивност

Постоје озбиљни здравствени ризици повезани са хроничном несаницом. Према извору Националног института за здравље, несаница може да повећа ризик од проблема са менталним здрављем, као и опште здравствене проблеме, пише Хеалтхлине.

Шта узрокује несаницу?

Постоји примарна несаница, која нема основни узрок, и секундарна несаница, која се приписује основном узроку. Хронична несаница обично има узрок, као што су: стрес, неправилне навике спавања, касне вечере...

Постоји много разлога због којих можда имате проблема са спавањем. Многи од њих су повезани са  свакодневним навикама, начином живота и личним околностима. Ови укључују: неправилан распоред спавања спавање током дана, посао који подразумева рад ноћу, недостатак физичке активности, губитак посла и разни други извори стреса.

Прочитајте још: Психолог за Магазин открива: За здравље психе - ослушкујте тело!

Како да управљамо несаницом?

Постоји много стратегија за лечење несанице. Пре него што разговарате са лекаром сваетује се да покушајте да промените начин живота:

  • успоставите редован распоред спавања
  • спавајте и будите се у исто време
  • опустите се и смирите пре спавања читајући књигу, медитирајући..
  • избегавајте да пијете алкохол или кофеин у вечерњим сатима
  • завршите са свим тешким оброцима или напорном физичком активношћу најмање два сата пре спавања.
  • устаните из кревета ако имате проблема да заспите
  • избегавајте дремање у каснијим поподневним и вечерњим сатима

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.