· · Коментара: 0

Стручњаци откривају: Када никако не бисмо смели да конзумирамо јогурт и остале млечне производе

Колико год имао благотворна дејства на наш систем за варење, јогурт и слични производи не би се требало никако конзумирати у одређеним ситуацијама

1650976219_sara-cervera-4caIPcmVDII-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Нутриционисти упозоравају није пожељно конзумирати храну најмање два сата пре спавања, како се не би беспотребно оптеретио организам.

Али, ферментисани млечни производи спадају у једне од ретких намирница које можете конзумирати током вечерњих часова, а да не пореметите и нарушите квалитет сна. Производи попут павлаке, кефира, свежег сира, киселог млека, јогурта спадају у ту групу намирница.

Ферментисани млечни производи имају вишеструку корист по здравље - нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите црева од паразита итд. јер су богате протеинима, калцијумом (који јача коштано ткиво) и бифидобактеријама. Бифидобактерије се везују за зид црева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса.

Али, да би ваш организам заиста имао користи, морате знати када би било најпожељније конзумирати их и када не би.

Прочитајте још: Капи за нос могу да изазову ЗАВИСНОСТ! Ово су симптоми који се појављују ако их претерано користите

Управо ове намирнице представљају главни извор аминокиселина и протеина неопходних за ефикасно функционисање организма. За разлику од млека, тело их апсорбује много брже, јер су њихови протеински ланци много краћи. Међутим, колико ће заиста бити корисне по ваш организам зависи и од времена када их конзумирате, тврде стручњаци.

Нутриционисти препоручују да јогурт и све остале ферментисане млече производе узимате минимум сат и по након јела!

"Кисели млечни производи нормализују цревну микрофлору захваљујући такозваним бифидобактеријама, којима су прилично богати. Ове бактерије називамо и пробиотицима. Да бисте добили максималну корист од бифидобактерија, веома је важно да ферментисане млечне производе узимате на празан стомак", истичу нутриционисти

Многи стручњаци су мишљења да би ове намирнице требало конзумирате две недеље у континуитету како би се побољшао рад црева. На дневном нивоу, пожељно је да унесете следеће количине:

  • Кефир, јогурт и кисело млеко - препоручује се 1-2 чаше дневно;
  • Свежи сир, павлака (2,5 одсто масти) - препоручена доза је 100 грама дневно.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.