Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
спавање

Уз ове навике обезбедићете себи ДОБАР САН

Дупла доза кофеина у јутарњој шољици кафе не може да вам надокнади непреспавану ноћ.

1602247057_Depositphotos_374638930_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Чак и ако вам је у просеку потребно врло мало сна, лоше преспавана ноћ одражава се негативно на бројне аспекте вашег живота. Истина је да је људима сан преко потребан, попут хране и воде. Телу а и мозгу је неопходно да се квалитетно одморе, а сви они који се боре са проблемом – поремећаја сна, знају колико је он важан.

Чињеница је да је пандемја Цовид 19 негативно утицала на бројна подручја људског живота, па тако и на сан. Више него икад, чак и они којима заспивање не представља проблем често се суочавају са оптерећујућим, интензивним, врло живописним па чак и бизарним сновима. У том погледу показаћемо вам данас како да себи обезбедите добар сан и избегнете ноћне море.

Прочитајте још: Ове 3 ЛОШЕ НАВИКЕ вас СПРЕЧАВАЈУ да будете СРЕЋНИ

Развијте рутину пред спавање

Одређени рутали пре спавања, припремају вашу подсвест за сам чин спавања. Рутина коју спроводите у дело сваке вечери подиже квалитет вашег сна. Ваш унутрашњи сат се полако активира тад, ослобађајући “хормон спавања” мелатонин. Поступци који се понављају наговештавају вашем мозгу да прекида све додатне радње и да се припрема за спавање. Вечерња купка, читање добре књиге или медитација су незаобилани детаљи вечерње рутине пред спавање.

Не борите се против умора

Фото: Депосит

Могло би изгледати невероватно, али већина људи има проблем са спавањем јер је преуморна. Важан део при ком достижете квалитетан сан је онај у ком бирате одлазак на спавање у тренутку када сте заиста уморни. Када се борите против умора, ваш организам непотребно пуните адреналином, са којим после не можете лако да се изборите када напокон легнете у кревет.

Направите атмосферу за спавање

Много тога у вашој спаваћој соби може да поремети ваш сан. Неодговарајућа температура, односно превише топла просторија је главни проблем који узрокује лош сан. Након тога ту се неадекватно осветљење. За добар сан потребна је замрачена просторија. Такође удобан душек је важан, као и мека и удобна постељина. Наравно увек можете побољшати атмосферу у простору применом опуштајућих ароматичних свећа или есенцијалних уља.

Прочитајте још: Научници упозоравају: Шта нам откривају БОРЕ НА ЧЕЛУ

Храните се здраво

Правила исхрана у великој мери помаже да квалитетно спавате. Ако сте јели превише касно, превише масну, слану и генерално тешко храну вашем организму ће бити тешко да се избори са таквом храном, а вама ће бити тешко да заспете. Масна храна такође даје сигнал мозгу да повећа неуронску активност а то може бити окидач за ноћне море.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas