Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
опрез

Због ових навика ИМУНИТЕТ може да ослаби!

Сви их чинимо, а тога нисмо ни свесни...

1608469467_Depositphotos_6772754_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У овом периоду, када је епидемија корона вируса у пуном јеку, јак имунитет је приоритет. Да ли сте знали да одређене навике и нека осећања могу да наруше имунолошки систем и учине тело мање отпорно на болести и вирусе?

Да би тело могло да се одбрани, неопходно је редовно вежбање, довољно сна и довољан унос витамина, кажу лекари. 

Прочитајте још: Пет једноставних САВЕТА који ће вам помоћи да избегнете ПРЕЈЕДАЊЕ у току празника

Склони сте стресу 
Није лако остати имун на стресне ситуације, али уколико желите добро здравље морате научити да се боље носите са њим. Константна изложеност стресу може да направи праву пометњу у организму. Студија је показала је да људи који имају дугорочан стрес имају више шансе да оболе од прехладе.

Поред тога, пожељно би било да искорените следеће навике и порадите на осећањима:

Дуго седење

Одсуство физичке активности чини нас мање отпорним, али и дуже болесним ако вирус успе да нас нападне. Једно истраживање објављено у британском "Журналу спортске медицине" показало је да су инфекције респираторног тракта трајале 42% дуже код људи који нису вежбали, и имали су јаче симптоме од оних који су аеробне вежбе радили пет пута недељно.

  Усамљене особе имају виши ниво хормона норепинефрина.

Прочитајте још: Трпеза за здрава плућа: Витамини, риба и ЧАЈ од једног дрвета

Усамљеност

Петогодишњим истраживањем је установљено да су особе које се осећају усамљено подложније вирусима и прехладама.  Усамљене особе имају виши ниво хормона норепинефрина. Овај хормон подстиче тело да производи беле крвне ћелије које се "боре" против повреда или оштећења, али истовремено успорава део имуног система који се бори против вируса.

Прочитајте још: Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар

Када се осетите усамљено или тужно, позовите пријтеља или неког члана породице. То је најбољи начин да помогнете јачању имуног система. Подршка драгих људи је у овом моменту од изузетног значаја. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas