· · Komentari: 0
KOREJSKA KUHINJA

RECEPT ZA PROLEĆNE PALAČINKE: Iskoristite ostatke povrća za doručak ili večeru sa ukusnim umakom

Proslavimo proleće 2022. uz jačedžon, korejsku palačinku od povrća!

1649151998__________________________________________________________________________kosa1.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub

Ukoliko vam je ostalo pomalo od svakog povrća i ne znate da kako da ga iskoristite, vreme je da se upoznate sa klasikom korejske kuhinje. Jačedžon se lako pravi, a ukus je pravi prolećni.

Sastojci

  • 4 mlada luka, isečena 
  • ⅓ šolje praziluka (opciono), tanko narezan 
  • sitno iseckane tikvice (oko 1/2 šolje)
  • 1 zelena čili paprika, opciono, narezana na kriške
  • sitno iseckan crni luk
  • ⅓ šolje slatkog krompira
  • 1 sveža pečurka

Takođe

  • ¾ šolje višenamenskog brašna
  • ½ kašičice soli
  • ¾ šolje vode
  • biljno ulje

Sos za umakanje

  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašičice belog sirćeta
  • 1 kašičica ljutih papričica, po želji
  • 1 kašičica prženih semenki susama

Uputstva

Napravite sos za potapanje: U činiji pomešajte soja sos, sirće, ljuspice ljute paprike (ako koristite) i susam i dobro izmešajte kašikom. Prebacite ga u malu posudu. Ostavite po strani.

Pročitajte još: VOĆNI KOLAČ S JABUKAMA koji se pravi za čas! Najukusnija poslastica za uživanje (RECEPT)

Napravite testo:

U činiji pomešajte mladi luk, praziluk (ako koristite), tikvice, zelenu čili papriku (ako koristite), luk i slatki krompir. Dodajte so u brašno i ¾ šolje vode. Dobro promešajte drvenom kašikom.

Napravite palačinku:

Zagrejte veliki tiganj koji se ne lepi na srednje jakoj vatri.  Dodajte oko 2 kašike biljnog ulja i mešajte okolo da ravnomerno obložite tiganj. Dodajte testo u tiganj i ravnomerno ga rasporedite.
Smanjite vatru na srednju i stavite pečurke narezane na kriške. Lagano ih pritisnite drvenom kašikom ili lopaticom.

Pecite 4 do 5 minuta dok dno ne postane hrskavo, zlatno smeđe boje. Uhvatite dršku tiganja i okrenite je tako da se palačinka pomera i ravnomerno peče ispod. Okrenite palačinku.

Pojačajte vatru na srednju i dodajte 1 do 2 kašike biljnog ulja duž ivica palačinke. Podignite jednu ivicu lopaticom i nagnite tiganj tako da ulje teče ispod palačinke.

Pecite 3 do 4 minuta dok obe strane ne postanu zlatno smeđe, povremeno pritiskajući lopaticom.
Okrenite još jednom i pecite još 2 minuta.

Služiti:

Prebacite ga na veliki tanjir i poslužite odmah sa sosom.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.