· · Number of comments: 0

Povrće na roštilju: Trikovi spremanja za najlepši ukus

Povrće spremljeno na roštilju dobija potpuno nov ukus

1653757478_meat-skewer-g481492581_1280.jpg
Foto: pixabay

Navika je da na roštilju spremamo meso, ali možemo da pripremimo i povrće.

Pročitajte još: HURGADA ILI KIPAR sa Wayout-om - Definitivno pravi izbor i najbolji odnos cene i kvaliteta (FOTO)

- LJudi kada pomisle na roštilj vide meso, ali mislim da se povrće zapravo najviše transformiše na roštilju. Povrće ima visok sadržaj vode, tako da korišćenjem metode suve toplote kao što je pečenje na roštilju, pojačavate i koncentrišete ukuse povrća tako što ćete da izvučete vodu i karamelizovati spoljašnjost - kaže Džulija Tejlor-Braun, šef kuhinje, prenosi Real Simple.

Možete da stavite sve povrće, ali kulinari najviše preporučuju patlidžan, špargle, pečurke, šargarepe, brokoli i tanko isečeni krompir.  Drveni ugalj pomaže povrću da se dimi i da još više dobije na lepom ukusu.

Pročitajte još: Dva razloga zbog kojih ČOKOLADU ne treba da čuvamo u frižideru: Vreme je da menjamo navike

Kako se sprema povrće na roštilju?

Prvo operite i osušite povrće. Vlaga stvara paru, što znači da će bilo koja voda na površini povrća da ga učini više kašastim nego hrskavim. Zatim odlučite da li povrće pečete na roštilju celo, prepolovljeno ili isečeno. Veće povrće, poput karfiola, treba da isečete kako bi se brže spremilo.

- Uspeh sa povrćem na žaru počinje od toga kako ga isečete za roštilj.  Začinite solju, biberom i bilo kojim začinima po želji. Ostavite povrće da odstoji najmanje 10 minuta pa do sat vremena, a onda ponovo osušite, ako je potrebno. Sada je vreme da svoje povrće stavite u ulje ili marinadu, ako želite, ali znajte da će većina ukusa nestati tokom spremanja. Preliv je najbolje staviti nakon pečenja, kada je reč o pripremama na roštilju. Zagrejte roštilj na srednju ili srednje jaku vatru i premažite rešetke uljem. Stavite povrće na rešetke i ostavite da se peče. Proveravajte da li je gotovo svakih nekoliko minuta, okrećući kada rešetke roštilja dostignu tamni trag - savetuje Tejlor Braun.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.