Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Četiri jednostavna načina da smanjite HOLESTEROL bez upotrebe lekova

Ne morate koristiti samo lekove, postoji alternativa.

1608539052_Depositphotos_10728208_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Smanjivanje nivoa lošeg holesterola u krvi možete postići samo promenom navika u načinu ishrane.

1. Izbacite najgore masti

Po mišljenju stručnjaka, najgore su, takozvane "trans masti".

Ove masti nastaju tako što se u tečne masnoće dodaje vodonik kako bi se pretvorile u čvrsto stanje, a cilj je, pre svega, da se produži rok trajanja namirnica kojima se dodaju.

Pročitajte još: Smanjite upale i rizik od infekcija: Uvrstite KUPUS u redovnu ishranu!

Proizvođači brze hrane su ih prihvatili oberučke jer se mogu koristiti više puta. I premda je pritisak javnog mnjenja toliki da trans masti nestaju iz proizvoda mnogih kompanija, ipak ih ima, naročito u pekarskim prioizvodima. 

Pročitajte još: Doktor Đorđe sa VMA otkriva: Šta čeka ljude koji su preležali KORONU

Zasićene masti takođe mogu biti rizičan uzrok povišenog holesterola, ali nutricionisti se slažu da smete jesti manje količine - do 4 žumanca nedeljno, a belanaca koliko god želite. Zato puter i punomasne sireve ne biste trebali da konzumirate više od jednom u 15 dana.

2. Jedite više boljih masti

Nezasićene masnoće obaraju holesterol - preporučuju se suncokretovo i maslinovo ulje, kao ulje semenki grožđa i konoplje.

Pročitajte još: Tri sastojka čine recept za zdravlje disajnih puteva: Nutricionista Todorović otkriva

Dobre su i masne ribe - tunjevina, losos, haringa i skuša. Jedite više semenki i orašastih plodova.

Foto: Depozit

3. Jedite hranu jarkih boja

Što su namirnice jačih boja, to je više blagotvornih sastojaka u njima - fitosteroli obaraju holesterol - znači, jedite povrće tamnozelenog lišća, šargarepu, paradajz, jagode, šljive, borovnice!

4. Ne jedite hranu sa rafiniranim sastojcima

Izbacite belo brašno, beli pirinač, beli šećer. Pripremajte sami hleb i obroke koristeći integralno brašno i pirinač, kao i ovsene pahuljice.

Pročitajte još: Pet jednostavnih SAVETA koji će vam pomoći da izbegnete PREJEDANJE u toku praznika

Kad već menjate ishranu kako biste se oslobodili lošeg holesterola, onda bi bilo dobro i da počnete da vodite računa o ukupnom broju kalorija koje dobijate iz masnoća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas