· · Komentari: 0
ZDRAVLJE KOŽE

Tri fantastična TRIKA za mlađu, zdraviju i lepšu kožu

Na koži se ispoljavaju svi negativni uticaji iz spoljne sredine kao što su: svakodnevni stres, zagađenje, nepravila i neredovna ishrana.

1604403986_Depositphotos_11548948_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Zdravlje kože povezano je sa zdravljem celog tela, a na njen izgled utiču brojna psihička i fizička stanja organizma: od depresije pa do rada creva i imuniteta. Dermatolog dr Keira Bar objasnila je za jedan naučni časopis na šta sve moramo obratiti pažnju kada je zdravlje kože u pitanju.

1. Disanje

Na koži se odražavaju sva naša raspoloženja, kaže dr Bar, a upale i druga nepoželjna stanja često su rezultat stresa i negativnog razmišljanja.

Pročitajte još: U kuhinji se nalazi SAVRŠEN tonik za sve tipove KOŽE

I koži je potrebno opuštanje!

- Kao i mozak i koža proizvodi hormone stresa zbog čega joj je isto potrebno opuštanje. Zato u svoju večernju rutinu, dok se umivate ili nanosite serum, barem na kratko uključite i pravilno i smireno disanje: tako ćete obnoviti nervni sistem - kaže dr Bar.

Foto: Depozit

2.  Fizička aktivnost i vežbanje

Prema dr Bar, mnogi vidljivi znakovi starenja rezultat su oksidativnog stresa koji se događa unutar naših ćelija,  tačnije u delu zvanom mitohondrija. 

Pročitajte još: ZA DOBAR POČETAK DANA: Savršena dnevna nega u samo nekoliko koraka

Sve je bolje od sedenja!
Foto: Depozit

- Studija iz 2015. godine pokazala je da se sa vežbanjem u organizmu proizvode hemijska jedinjenja koji stimulišu funkciju mitohondrija i poboljšavaju prokrvljenost tkiva kože. Zbog toga je kod ispitanika u samo tri meseca intenzivnog vežbanja došlo i do smanjenja naboranosti kože - kaže dr Bar i savetuje da na bilo koji način budemo fizički aktivni.

Pročitajte još: POKRIJTE DUBOKE BORE: Evo kako se šminkaju oči posle pedesete (FOTO/VIDEO)

3. Hrana za zdravu kožu

Prema dr Bar, i hrana bitno utiče na sve što se događa u organizmu - od raspoloženja preko imuniteta - pa tako i na kožu.  

- Birajte namirnice koje sadrže mnogo antioksidanata, koje su protivupalne i imaju malo šećera - zaključuje i predlaže voće i povrće s većim procentom C i E vitamina, poput rajčice, lisnatog zelenog povrća, batata i tikvica.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.