Oglas
· · Komentari: 0

Namirnice koje bi trebalo IZBEGAVATI UVEČE: Stručnjak objašnjava koja hrana može poremetiti san

U velikim količinama, ove namirnice mogu i te kako negativno uticati na kvalitet sna i nesanicu

1695372379_shutterstock_2199248611.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako sve nas nekada "sila" vuče ka frižideru, kasnu večeru treba izbegavati. Prema rečima stručnjaka, telo pretvara hranu u energiju koju ne koristimo dok spavamo i koja se skladišti kao telesna mast. Iako postoje namirnice koje je sasvim u redu konzumirati uveče i koje vam neće odložiti spavanje, stručnjaci poručuju da, koliko god je moguće, izbegavamo da jedemo prekasno uveče. 

Ukoliko vam je teško da zaspite stručnjaci za spavanje u Beneden Heltu su otkrili namirnice koje je najbolje izbegavati uveče. Oni su dodali da i velike porcije mogu poremetiti san, prenosi britanski San.

Čokolada

Mnogi znaju da je poželjno izbegavati čaj ili kafu pre spavanja jer bi visok nivo kofeina mogao da nam da energiju umesto da telo pripremi za san. Visok nivo kofeina nalazi se i u čokoladi i zbog toga se preporučuje da se ona izbegava pre spavanja i da je loš izbor pogotovo zbog šećera.

Sir

Iako je grickanje sira mnogima omiljena aktivnost uveče, ova kremasta užina je zapravo jedna od najgorih namirnica koju možete jesti pre spavanja. Stari sir sadrži aminokiseline poznate kao tiramin zbog čega se osećamo budno. Tiramin čini da naša nadbubrežna žlezda oslobađa hormon "bori se ili beži" zbog čega se osećamo i budnije. To važi i za suvo meso, feferone i slaninu.

Začinjene stvari

Začinjena hrana kao i ljuti sos ili senf mogu da ometaju regulaciju temperature tela i da naprave "haos" u satima budnosti. Pored toga što mogu podići temperaturu, za varenje začina potrebni su visoki nivoi energije što čini dubok san nemogućim.

Sladoled

Postoji razlog što se koristi termin "navala šećera" jer previše slatkih stvari dovodi do skoka nivoa šećera u krvi jer može izazvati poremećen san. Prema Heltlajnu hrana poput sladoleda, kolača i keksa može uzrokovati skok i pad šećera u krvi što izaziva oslobađanje hormona poput adrenalina i kortizola, što dovodi do anksioznosti, gladi i razdražljivosti. Iako se zbog ovoga možda osećate pospani kasnije ta hrana može dovesti do promene u hormonima i da se probudite kasnije.

Čips

Mnogima je čips omiljena grickalica iz razloga što u sebi sadrži so. Previše soli može da dehidrira telo i da zadržava vodu što dovodi do umora. Studija Evropskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana poput čipsa i orašasth plodova može dovesti do poremećenog sna. Poželjno je držati se slane hrane najmanje dva do tri sata pre spavanja, ako vam je dobar san neophodan.

Ono što stručnjaci preporučuju kao zdravu hranu koja se može jesti pre spavanja su trešnje ili sok od trešnje jer voće prirodno sadrži melatonin. To isto važi i za sirovi med koji je najpoželjnije konzumirati sa toplom vodom i limunom. Banane se takođe preporučuju kao hrana pre spavanja jer sadrže magnezijum koji opušta mišiće i smiruje telo kao i bademi. Ćuretina je takođe bogata triptofanom koji se smatra prirodnim regulatorom raspoloženja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas