Oglas
· · Komentari: 0

Pet navika koje ubrzavaju metabolizam: Evo šta treba da promenite u ishrani

Na metabolizam utiču godine, pol, faktori sredine kao što su temperatura sredine u kojoj osoba živi, endokrina funkcija, fizička aktivnost, zdravstveno stanje, ali i psihička stanja, kao što je prisustvo stresa.

1708420341_shutterstock_1028139856-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko redovno vežbate i zdravo se hranite, a ne gubite težinu u ovom slučaju, ono što se dešava može biti skriveno u načinu na koji metabolizam funkcioniše.

Šta je metabolizam?

Metabolizam je proces kojim se različita hrana koju organizam konzumira razlaže na manje molekule i elemente koje organizam apsorbuje i služi njegovim različitim potrebama. Bazalni metabolizam je energija koju telo troši u mirovanju.

Postoji 5 navika u ishrani koje će ubrzati vaš metabolizam.

Jedite proteine u svakom obroku i užini

Konzumiranje bogatog izvora proteina uz svaki obrok i užinu može povećati broj kalorija koje sagorevate u mirovanju (sagorevate više kalorija vareći proteine), dajući vašem metabolizmu značajan podsticaj. Jaja za doručak, jogurt za užinu, piletina popodne, malo lososa uveče, primeri su kako da unesete proteine u svoj dan.

Ne dozvolite da prođe mnogo sati bez jela

Metabolizam mora biti budan, a ne "lenji". Da bi se to dogodilo, morate jesti svaka 3 sata. To su 3 glavna obroka i 2 užine. Na ovaj način vaše telo će početi da sagoreva više kalorija.

Nemojte jesti prekasno uveče

Ako noću dobijete žudnju za hranom i želite da pojedete sve što je u frižideru, onda definitivno imate lošu naviku u ishrani. Konzumiranje hrane neposredno pre spavanja će poremetiti vaš san i izazvati probleme sa varenjem, žgaravicu, refluks itd. Idealno je da jedete najmanje dva sata pre spavanja.

Birajte začinjenu hranu

Kapsaicin je jedinjenje koje se nalazi u paprici i odgovorno je za osećaj peckanja u ustima koji možete osetiti nakon konzumiranja začinjene hrane. Uključite čili papričice u svoja jela ili dodajte ljuti sos u omiljena jela da biste ubrzali metabolizam.

Smanjite unos alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola može uticati na kvalitet sna, što može narušiti metabolizam. Takođe povećava verovatnoću dehidracije i utiče na funkcionisanje ključnih organa, kao što je jetra. Retko pijte alkohol i izbegavajte pića koja sadrže dodatni šećer. Ženama je najbolje da ne piju više od jednog pića dnevno, a muškarcima dva.

(Ženski magazi)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas