Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVO

Spisak namirnica koje su MELEM za zdravlje pluća i disajnih puteveva

Jako je važno da ih uvrstimo u jelovnik.

1605704582_Depositphotos_27804407_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa.

U doba virusa, koji posebno napada pluća, stručnjaci više nego ikada podsećaju na brojne načine održavanja zdravlja pluća. Jedan od njih je, svakako, pridržavanje zdrave ishrane koja je bogata hranljivim sastojcima.

Pročitajte još: Kurkuma i med - narodni antibiotik: Kako se koriste moćni prirodni zaštitnici organizma?

1. Cvekla i repa

Cvekla i repa su bogate nitratima koje dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih sudova, smanjuju krvni pritisak i regulišu unos kiseonika.

2. Paprika

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji deluje kao moćan antioksidans u vašem telu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.

Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike, srednje veličine, pruža čak 169 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C

Pročitajte još: Bele tačke, pucanje, listanje: Šta izgled NOKTIJU govori o vašem zdravlju

3. Jabuka

Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka sedmično povezana sa većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hroničnih bolesti pluća.

Foto: Depozit
Unos jabuka povezan je sa manjim rizikom od astme i raka pluća, a razlog može biti u velikoj koncentraciji antioksidanasa i vitamina C

4. Tikva

Tikva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna dejstva.

Posebno pušači mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima

Pročitajte još: PET BROJEVA vašeg srca koje morate znati!

5. Kurkuma

Kurkuma se često koristi za unapređenje celokupnog zdravlja zbog svojih snažnih antioksidativnih i protivupalnih dejstava. Kurkumin, glavna aktivna komponenta kurkume, može biti posebno koristan kao podrška plućnoj funkciji.

6. Paradajz

Paradajz je jedan od najbogatijih dijetalnih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan sa poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba sa astmom.

Pročitajte još: Nalivajte se KAFOM! Devet razloga zbog kojih je ovaj napitak ODLIČAN ZA ZDRAVLJE

7. Borovnica

Foto: Depozit

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je sa nizom zdravstvenih blagodeti, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji impresivno deluje na zdravlje. NJegova antioksidativna i protivupalna dejstva pomažu u lečenju plućne fibroze, bolesti koju karakterišu progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

Pročitajte još: Banane leče depresiju i anemiju, a znate li šta se desi ako pojedete bar DVE DNEVNO?

9. Brazilski orah

Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete jesti. Jedan brazilski orah može sadržati više od 150 preporučenog dnevnog unosa ovog hranljivog sastojka.

Istraživanja pokazuju da visok unos selena može da pomogne u zaštiti od karcinoma pluća, da poboljša respiratorne funkcije kod osoba sa astmom, ali i da unaprdi imunološku funkciju organizma.

Pročitajte još: Lekovima je istekao ROK TRAJANJA: Šta nikako ne smeta da radite

10. Ječam

Ječam je hranjivo celovito zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i celovitim žitaricama može smanjiti rizik kod smrtnosti od bolesti povezanih sa plućima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas