Oglas
· · Komentari: 0
KAFA

Ako vam se uz PRVU KAFU mnogo jedu SLATKIŠI, evo ko je KRIV

Klasična kombinacija za početak dana širom sveta, pogotovo kod Italijana i Amerikanaca je šolja kafe i slatki doručak.

1611670646_Depositphotos_2284022_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Prema novim istraživanja postoji snažan razlog zašto ove dve stvari idu zajedno.

Kofein može da promeni vaš osećaj za slatkim dodatkom, tako što povećava želju za šećerom, pa ona postaje veća nego što je inače slučaj, pokazuje studija objavljena u "Žurnal od Fud Sajens".

Pročitajte još: Kako VITAMIN D utiče na plodnost i začeće? Mišljenja stručnjaka

Istraživači su radili sa dve grupe dobrovoljaca i svaka od njih je dobila kafu, sa i bez kofeina, a da nisu znali koju vrstu kafe su dobili.

Nije bilo razlike da li kada ima kofein.

Od obe grupe je zatraženo da dodaju šećer u svoje napitke i da i ocene koliko je on sladak. Zatim su od učesnika zatražili da ocenjuju svoju mentalnu budnost i procene koliki je nivo kofeina bio u njihovim kafama.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Obratite PAŽNJU: Posle DEPRESIJE mladi često obole od OVE bolesti

Bez obzira na to da li su pili kafu sa kofeinom ili ne, volonteri su rekli da su imali isti nivo budnosti, a mali broj njih je bio u stanju da precizno odredi nivo kofeina u svojim pićima.

Studija dokazuje da kafa daje efekat placeba.

Odnos između naših ukusa i našeg osećaja budnosti dolazi od hemikalije u našem mozgu poznate kao adenozin, što nam omogućava da smirimo naše živce i da se odmorimo u toku noći.

Pročitajte još: U ovim situacijama nikako ne biste smeli da pijete kafu

Kofein je taj koji blokira receptore u mozgu za koje se adenozin vezuje i daje suprotan efekat, tačnije, podstiče na akciju. 

Ali vas sve ovo neće sprečiti da uživate u svom slatkom doručku i šolji tople kafe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas