· · Коментари: 0
РЕЛАКСАЦИЈА

Дајте себи одушка - Ово су врсте ОДМОРА које треба сви да примењујемо!

Енергија - свима нам треба након ове врло изазовне и исцрпљујуће године.

1608554031_Depositphotos_12416637_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Најбољи начин да се напунимо енергијом јесте осигуравање правилног одмора. Ево које врсте одмора постоје и како их постићи.

Одмор није исто што и спавање. Он обухвата и активности које радимо и које нам помажу да напунимо батерије које се истроше након напорног дана, каже Саундра Далтон Смит, доктор интерниста.

Прочитајте још: Четири једноставна начина да смањите ХОЛЕСТЕРОЛ без употребе лекова

Врсте одмора

У свом раду др Далтон-Смитх дефинисала је седам врста одмора који су свима потребни, а то су:

  • Креативни: Тип који вас мотивише и даје надахнуће:
  • Ментални: Кад утишате свој ум и усредсредите се на оно што је заиста важно.
  • Телесни: Одмор који ослобађа ваше мишиће и напетост и помаже вам да побољшате сан;
  • Друштвени: Проводите време са људима који побољшавају ваш живот:
  • Емоционални: Способност да изразите своје најдубље осећаје и пробудите своје истинско "ја":
  • Осећајни: Омогућује вам предах од свакодневне буке, укључујући негативни монолог и друштвене мреже и 
  • Духовни: Осећате да сте део нечега већег, имате осећај припадности и уклапања.

Прочитајте још: Смањите упале и ризик од инфекција: Уврстите КУПУС у редовну исхрану!

Ментални одмор: Медитирајте

Вежбање медитације попут фокусирања на једну реч или мисао, чак и на само неколико минута, даје вашем мозгу прилику да се смири, показују истраживања. Трчање има исти учинак.

Физички одмор: Лелујајте се

Фото: Депозит

- Лелујање, тј. гибање побољшава циркулацију, због чега се ваше тело осећа боље - каже др Далтон..

У овом случају није реч о интензивном везбању: уместо тога, радите активности које вас физички опорављају и помажу вам да се опустите. Ту спадају: лагана шетња, јога, истезање...

Прочитајте још: Доктор Ђорђе са ВМА открива: Шта чека људе који су прележали КОРОНУ

Емоционални и социјални одмор: Покажите осећања

Већина нас живи под свакодневним стресом, који је повезан са нашим осећањима.

- Плашимо се да будемо стварни и рањиви, а то је веома исцрпљујуће. Свима нама треба неко са ким можемо да будемо искрени и коме можемо да се изјадамо. То може бити најбољи пријатељ, члан породице или психолог - неко са киме се осећате пријатно - објашњава докторка.

Прочитајте још: Три састојка чине рецепт за здравље дисајних путева: Нутрициониста Тодоровић открива

Креативни одмор: Изађите у природу

Бити у природи изазива надахнуће и даје додатну енергију - две ствари које су кључне за креативност. Неки људи осећају побољшање од одласка у музеј, слушања класичне музике или гледања представе. Најважније је да пронађете шта вам прија и то примењујте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.