Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Решите се запушених синуса уз помоћ неколико златних савета

Време је прехлада и вироза, па није чудо што се многи боре са проблемом зачепљених синуса.

1608644895_Depositphotos_252769012_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Синуси су шупљине на предњој страни лобање, око јагодичних костију, у средишту чела, између очију и иза носа. Та шупљина је обложена слузницом која је осетљива на инфекције или алергене који могу да изазову упалу и зачепљење синуса.

Кад слуз због зачепљења не може да исцури из шупљине, синуси набреку и у њима се ствара притисак који може да доведе до болова у лицу, носу, образима и челу. Да бисте се ослободили притиска примените неких од једноставних кућних метода.

1. Масажа лица

Неке студије тврде да би масажа могла да помогне у лимфној дренажи око носа и образа, те ће на тај начин умањити притисак у синусима. Покушајте са ваљцима за масажу или ваљцима од жада.

Прочитајте још: Промените ИСХРАНУ! Доносимо вам списак хране која штити организам од ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА

2. Дигните главу

Док спавате, подигните главу јастуцима изнад нивоа груди. То омогућује бољу дренажу синуса док спавате. Такође, овај положај ће спречити скупљање слузи у синусима.

Фото: Депозит

3. Вежбајте

Познато је да вежбе јоге, медитације и дисања ослобађају напетост из тела. Редовно вежбање овим методама довешће до опуштања и ублажиће бол и нелагоду, а вежбе дисања такође могу да побољшају здравље синуса.

4. Одмор

Добар ноћни сан може утицати да се смањи притисак у синусима. Одмарање подстиче производњу белих крвних зрнаца који нападају вирусе и бактерије који узрокују инфекције.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Ове ствари никако не смете радити ПРЕ СПАВАЊА

5. Испирање носа

Испирање носа може да одржи слузницу влажном и да ублажи притисак у синусима. Такође, смањује ризик од болести горњих дисајних путева. Испирање носа можете да обавите помоћу мале Нети-биде посуде.

Прочитајте још: Ево због чега жеђ никако не смете да игноришете

Напуните посуду стерилном водом (добро прокуваном, а затим охлађеном). Нагните се над лавабо и лагано нагните главу у леву страну. Ставите левак посуде у десну ноздрву и полако успите течност. То исто поновите и са другом страном. Течност ће тећи од једне до друге носнице, испирајући бактерије и прљавштину.

6. Инхалација

Суви синуси могу да повећају притисак и да проузрокују главобољу и бол у другим деловима лица. Удисање паре може да одржава синусе и ублажи све додатне болове.

Прочитајте још: Дајте себи одушка - Ово су врсте ОДМОРА које треба сви да примењујемо!

Инхалацију можете да обавите и код куће. Нагните се изнад лонца напуњеног врућом водом и покријте главу пешкиром или крпом. Удишите пару кроз нос неколико минута. То можете да радите два до три пута на дан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas