Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Храна коју треба да избегавамо пре одласка на спавање

Јести или не пре спавања?

1651604137_c0a927a5dc84a6406f452a02ec85eafb1a14d1cb.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

С једне стране, одлазак у кревет на празан стомак може активирати кортизол, хормон стреса. Али с друге стране, једење одређене хране пре времена за спавање може да поремети и ваш сан.

Ове намирнице би требало да избегавамо пре одласка на спавање:

Зачињена храна

Ако сте велики љубитељ зачињене хране, можда би вам било боље да је оставите за ручак или рану вечеру. Може да поквари варење, чак и усред ноћи након што сте већ заспали. Зачињена храна такође има висок ниво капсаицина, фитокемикалије која повећава метаболизам и термогенез  што такође може да омета сан.

Прочитајте још: Да ли имате суве очи и кожу? То би могао да буде знак да вам недостаје овај витамин

Алкохол

Алкохол добро познат по томе што ремети сан, а многа истраживања то потврђују. Не само да омета РЕМ сан, већ може и знатно да отежа буђење следећег јутра.

Пржена и масна храна

Ова храна омета варење током ноћи. Здраве масти као што су ораси, семенке или авокадо су у реду, али засиц́ене масти и пржену храну је најбоље да избегнете., пише Минд Бодy Греен.

Газирана и кофеинска пића

 Кафа није једини напитак са кофеином који треба избегавати пре спавања и чајеви са кофеином такође могу да вас држе будним.

Прочитајте још: Симптоми неодстатка витамина Б12: Један је НАЈЧЕШЋИ, а ова група људи је у посебном ризику

Велики оброци

Као опште правило, требало би да избегавате да једете велике количине било које хране пре спавања. Наставак варења током ноћи захтева енергију. Једење вец́их ручкова и лакших вечера помаже у побољшању сна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas