Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Црна кафа може да буде добра за ваше срце, али је битна ЈЕДНА ствар

Кафа је добра за срце

1612967624_morning-819362_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Према најновијим научним истраживањима, пијење једне или више шољице кафе дневно, може бити повезано са дугорочним смањем ризика од појаве срчане инсуфиенције.

Прочитајте још: РЕЦЕПТ академика злата вредан: РУСКА енергетска бомба која чува организам од ВИРУСА

Ипак ова истраживања се не односе на кафу без кофеина. Срчана инсуфијенција, јавља се код људи са ослабљеним срцем, односно када ослабљено срце не успе да довољно снабде ћелије тела довољном количином крви. Срце не добија довољно кисеоника да тело функционише нормално.

Фото: деспоситос

Особе са срчаним проблемима трепе умор и отежано дишу, а имају и проблема са ходањем или пењањем уз степенице.

- Иако нису у стању да докажу узрочност, интригантно је да ове три студије сугеришу да је пијење кафе повезано са смањеним ризиком од срчане инсуфицијенције и да кафа може бити део здравог начина исхране ако се конзумира у обичном стању, без додавања шећера и млечних производа са високим садржајем масти попут млека или крема за кафу -  рекла је Пени Крис-Етхертон, која се бавила овим истраживањем. Студија је урађена код одраслих особа старијих од 65 година. У поређењу са онима који нису пили кафу, анализа је открила да се ризик од срчаних проблема смањио за 5 и 12 посто за сваку шољицу кафе коју су свакодневно конзумирали.

Веза између кофеина и смањења ризика од срчане инсуфицијенције била је изненађујућа - рекао је докрор који је радио истраживање

 

Све ове студије рађене су са испијањем црне кафе. Међутим, многи људи додају млечне производе,шећер, ароме или немлечне креме који садрже пуно калорија, а то вероватно негира било какве добробити за срце - упозоравају научници. Начин на који кувате кафу такође има здравствене последице. За разлику од апарата за филтрирање кафе, француска штампа, турска кафа или кувана кафа популарна у скандинавским земљама не успевају да ухвате једињење звано цафестол у масном делу кафе. Цафестол може повећати лош холестерол или ЛДЛ (липопротеини мале густине).

Прочитајте још: Три намирнице не смете узети на "празан стомак", а прва је КАФА

Кофеин може бити опасан ако га одређене популације конзумирају у прекомерној количини, показало је истраживање. Висок ниво конзумације кафе (више од 4 шоље) током трудноће повезан је са малом порођајном тежином, превременим порођајем и мртворођеним дететом, акже студија из 2017. године.

Прочитајте још: Зелени или црни чај? Можда сте живели у заблуди, али ово нису ИСТИ НАПИЦИ! Ево и који је здравији
Претходне студије такође сугеришу да људи који имају проблем са  спавањем или неконтролисаним дијабетесом треба да се обрате лекару пре него што додају кофеин у своју исхрану. Ове бенефиције се не односе на децу - деца и адолесценти не би требало да пију кока колу, кафу, енергетска пића или друге напитке са било којом количином кофеина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas