· · Komentari: 0
aktivnosti

Šta je BALISTIČKO ISTEZANJE i zašto je važno pre treninga?

Zagrevanje je važno pre svakog oblika rekreacije i vežbanja kako ne bi došlo do povrede mišića.

1605786898_Depositphotos_329051864_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Balističko istezanje u tom pogledu predstavlja istezanje fokusirano na zagrevanju koje uključuje brze i nagle pokrete za povećanje fleksibilnosti. Sportisti ovaj vid zagrevanja koriste za povećanje snage svojih mišića i opsega pokreta.

Da li bezbedno za one koji se ne bave aktivno sportom?

Balističko istezanje produžava iliti prisiljava deo vašeg tela izvan njegovog opsega pokreta. To se postiže odbijanjem i korišćenjem impulsa hiper-produženog istezanja. Balerine, košarkaši i drugi sportisti izvode balističko istezanje kako bi poboljšali fleksibilnost svog tela i zamah u skoku. Ispostavlja se da je balističko istezanje opasno za osobe koje se ne bave aktivno sportom. Ono može prouzrokovati povrede i slabost u mišićima, napetost u tetivama pa čak i pucanje mišića. Umesto toga, osobama koje se ne bave aktivno sportom preporučuje se statično zagrevanje.

Pročitajte još: VEŽBE ZA GLUTEUS su pred vama: Budite aktivni sa našim trenerom Marijom (VIDEO)

Koje su opasnosti prekomernog balističkog istezanja?

Balističko istezanje može biti korisno za aktivne sportiste, koji znaju svoje granice. Takođe nekoliko studija pokazuje da balistička istezanja mogu da uzrokuju slabost tetiva, a da dugotrajno stvaraju neravnotežu kvadricepsa tetiva. Ove studije takođe navode da je statičko istezanje korisnije za povećanje fleksibilnosti tetiva od balističkog istezanja. Osim toga statičko istezanje eliminiše pojavu bola u mišićima nakon vežbanja, što nije slučaj u pogledu balističkog istezanja. Razlog tome je što se senzori mišiča povlače unazad kada se mišići istegnu izvan njihovog normalnog opsega pokreta. Senzori to čine kako bi sprečili povrede mišića usled prekomerne napetosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.