Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
активности

Шта је БАЛИСТИЧКО ИСТЕЗАЊЕ и зашто је важно пре тренинга?

Загревање је важно пре сваког облика рекреације и вежбања како не би дошло до повреде мишића.

1605786898_Depositphotos_329051864_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Балистичко истезање у том погледу представља истезање фокусирано на загревању које укључује брзе и нагле покрете за повећање флексибилности. Спортисти овај вид загревања користе за повећање снаге својих мишића и опсега покрета.

Да ли безбедно за оне који се не баве активно спортом?

Балистичко истезање продужава илити присиљава део вашег тела изван његовог опсега покрета. То се постиже одбијањем и коришћењем импулса хипер-продуженог истезања. Балерине, кошаркаши и други спортисти изводе балистичко истезање како би побољшали флексибилност свог тела и замах у скоку. Испоставља се да је балистичко истезање опасно за особе које се не баве активно спортом. Оно може проузроковати повреде и слабост у мишићима, напетост у тетивама па чак и пуцање мишића. Уместо тога, особама које се не баве активно спортом препоручује се статично загревање.

Прочитајте још: ВЕЖБЕ ЗА ГЛУТЕУС су пред вама: Будите активни са нашим тренером Маријом (ВИДЕО)

Које су опасности прекомерног балистичког истезања?

Балистичко истезање може бити корисно за активне спортисте, који знају своје границе. Такође неколико студија показује да балистичка истезања могу да узрокују слабост тетива, а да дуготрајно стварају неравнотежу квадрицепса тетива. Ове студије такође наводе да је статичко истезање корисније за повећање флексибилности тетива од балистичког истезања. Осим тога статичко истезање елиминише појаву бола у мишићима након вежбања, што није случај у погледу балистичког истезања. Разлог томе је што се сензори мишича повлаче уназад када се мишићи истегну изван њиховог нормалног опсега покрета. Сензори то чине како би спречили повреде мишића услед прекомерне напетости.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas