Oglas
· · Komentari: 0

Da li ste znali da je KAFA kisela? Evo kako bi to moglo da utiče na nas

Kafa je definitivno jedno od najpopularnijih pića na svetu. A da li ste znali da je kafa, pored toga što je mnogima gorkog ukusa zapravo i kisela.

1636996237_c21eaf476172642987cb4eca0dbd93ee62c1a076.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kafa i kiselost

Kiselost se određuje korišćenjem pH skale, koja određuje koliko je rastvor na bazi vode bazičan ili kisel. Skala se kreće od 0 do 14. Bilo koji rastvor koji registruje od 0 do 7 na skali se smatra kiselim, dok se rastvor od 7 do 14 smatra bazičnim. Većina sorti kafe je kisela, sa prosečnom pH vrednošću od 4,85 do 5,10. Među bezbrojnim jedinjenjima u ovom napitku, proces kuvanja oslobađa devet glavnih kiselina koje doprinose njegovom jedinstvenom profilu ukusa. Postoji devet glavnih kiselina u kafi, koje su navedene od najveće koncentracije do najniže: hlorogenska, kininska, limunska, sirćetna, mlečna, jabučna, fosforna, linolna i palmitinska, piše Healthline.

Pročitajte još: PRODUVAJTE ARTERIJE I RASTERETITE SRCE: 5 namirnica sa visokim sadržajem zdravih masti

Mogući efekti na zdravlje

Iako je kiselost kafe dobra za većinu ljudi, kod drugih može da pogorša određena zdravstvena stanja. Ova stanja uključuju refluks kiseline, čir na želucu i sindrom iritabilnog creva. Efekti kafe na ova stanja uglavnom se pripisuju njenoj kiselosti i blagom laksativnom efektu kod nekih ljudi. Nije dokazano da kafa izaziva ova stanja, ali ukoliko su vam dijagnostikovana mnogima će se preporučiti da kafu ipak izbegavaju.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas