Oglas
· · Komentari: 0
NEPRAVILNA ISHRANA

Ukoliko vas muči NESANICA izbacite iz ishrane JEDNU vrstu namirnica

Tokom menopauze, žene koje jedu mnogo slatkih namirnica i prerađenih žitarica imaju veću mogućnost da pate od nesanice, pokazuje američko istraživanje.

nesanica.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Veliko američko istraživanje koje je obuhvatilo žene u menopauzi, u srednjim šezdesetim godinama, pokazalo je da prehrambeni glikemijski indeks direktno utiče na problem sa nesanicom. 

Žene sa najvišim prehrambenim glikemijskim indeksom, što znači da su jele najviše ugljenih hidrata u obliku belog hleba, slatkiša i zaslađenih napitaka, imale su 11 odsto veće izglede za nesanicu od žena koje su imale najniži indeks.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Vernici, počinje uskršnji post: Evo šta treba da znate i ko NIKAKO NE SME DA POSTI

- Nesanica je još jedan dobar razlog za izbegavanje slatkiša i sastojaka sa šećerom, osim kontrole telesne težine - navode naučnici ovog istraživanja.

Kad šećer u krvi brzo skoči, telo reaguje oslobađanjem insulina. Posledični pad nivoa šećera u krvi može dovesti do skoka hormona poput adrenalina i kortizola, koji mogu uticati na san.

Pročitajte još: ZAČINI UMESTO LEKOVA: Kućnu apoteku vam može zameniti ŠPAJZ

Nesanica neproporcionalno pogađa žene, prema studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Jpurnal of Clinical Nutrition. 

Pročitajte još: Zaboravite na GLADOVANJE, otkrivamo vam RAZLIKE između dijete i zdrave ishrane

Studija je pokazala da su žene koje su jele više povrća, vlakana i sveže komade voća, a ne sokove imale manje izglede za razvoj poremećaja spavanja i nesanice.

Iako cele voćke sadrže šećer, one sadrže i vlakna koja pomažu da se na minimum svedu skokovi šećera u krvi zbog čega voće ima niži glikemijski indeks.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas