· · Komentari: 0
ZDRAVE NAVIKE

Ove namirnice snižavaju LOŠ HOLSTEROL

Loš holesterol je ozbiljna pretnja zdravlju...

1639349940_shutterstock_147443972.jpg
Foto: Shutterstock

Zdrav nivo holesterola je 200 miligrama po decilitru krvi, s tim da lošeg LDL holesterola treba da bude ispod 100 miligrama, a dobrog HDL kolesterola iznad 60 miligrama. Optimalni nivo triglicerida u tom slučaju mora biti ispod 150 miligrama po decilitru.

Pročitajte još: Najjednostavniji način čišćenja četkica za šminku: Ovaj metod koristi i slavni šminker Kim Kardašijan iz Crne Gore

Dobar nivo holesterola pokušajte da održavate zdravom ishranom i namirnicama...

Dobar nivo holesterola pokušajte da održavate zdravom ishranom i namirnicama, pre nego što se obratite farmaceutu i lekaru u potrazi za medicinskim preparatom koji će rešiti ovaj problem.

Pročitajte još: Najnoviji trend prilikom nanošenja pudera: Da li ste za ili protiv?

Avokado je namirnica bogata mononezasićenim masnim kiselinama, baš kao i maslinovo ulje i spušta nivo LDL holesterola, povećavajući pritom i nivo HDL kolestrola

Sjajan učinak ima i pasulj, jer samo pola šoljice praška u varivu smanjuje nivo lošeg holesterola za osam posto na način da prehrambena vlakna iz pasulja sprečavaju apsorpciju holesterola iz hrane.

Pročitajte još: Otac mu je bio jedan od naših najpoznatijih glumaca, a evo kako izgleda majka Srđana Todorovića (FOTO)

Crna čokolada ima blagotvoran učinak na kolesterol jer jača nivo dobrog HDL kolesterola i to za 24 posto.

Crveno vino bogato je antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg LDL holesterola, dok će alkohol u umerenim količinama podići nivo dobrog, pa je to još jedan dobar razlog za čašicu vina dnevno.

Riba puna omega-3 masnih kiselina poput tune ili lososa povećava nivo dobrog holesterola i do 4 posto, a kako uz to blagotvorno deluje kao preventiva za bolesti srca i demenciju, trebala bi barem jednom nedeljno biti na vašem tanjiru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.