· · Коментари: 0
исхрана

Шта подразумева МЕДИТЕРАНСКА-КЕТО дијета? Спојите оно што одговара вашем организму

Медитеранска и кето дијета имају дугу листу бенефита

1653039569_appetizer-1386743_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Уколико вам код једне дијете одговара једно, а код друге друго, постоји решење - медитеранска кето дијета. Овај план исхране је комбинација обе дијете, фокусирајући се на исхрану богату здравим мастима и протеинима, са нижим укупним уносом угљених хидрата.

Шта је медитеранска кето дијета?

Медитеранска дијета

Медитеранска исхрана се састоји од хране коју обично једу људи који живе у близини Средоземног мора у земљама попут Италије, Шпаније и Грчке. Дијета ставља нагласак на интегралне житарице, пасуљ, орашасте плодове, махунарке, воће, поврће и маслиново уље, остављајући простор за рибу и морске плодове неколико пута недељно. Јаја, сир и јогурт се препоручују у умереним количинама, а црвено месо и слаткиши су ограничени.

Прочитајте још: Медитеранска дијета по данима: Шта је чини тако здравом?

Кето дијета

Кето дијета је план исхране са високим садржајем масти и мало угљених хидрата. За разлику од медитеранске дијете, успех кето дијете у великој мери зависи од бројања калорија. Угљени хидрати су ограничени на око 5 до 10% калорија, док 75% калорија треба да долази из масти. Протеини чине остатак плана, са 10 до 20% калорија.

Пошто су угљени хидрати толико ограничени у кето дијети, то обично значи елиминисање већине намирница са високим садржајем угљених хидрата. Иако елиминишете многе опције са високим садржајем угљених хидрата као што су пасуљ, воће, махунарке, скробно поврће, житарице и млечни производи са ниским садржајем масти, слободни сте да конзумирате широк избор намирница са ниским садржајем угљених хидрата као што су месо, живина, морски плодови, јаја, сир, ораси, уља, путер и неке пуномасне млечне производе, пише Минд Бодy Греен.

Медитеранска кето дијета

Медитеранска кето дијета комбинује аспекте оба плана исхране, нудећи јединствено заједничко решење. Задржава храну богату протеинима и здравом масноћом медитеранске дијете са поврћем без скроба, али без хране са високим садржајем угљених хидрата као што су махунарке, воће, пасуљ и интегралне житарице.

Прочитајте још: Испијање чаше млаке воде од раног јутра подстиче брзо губљење килограма: Ево како то да урадите

Маслиново уље и масна риба су основа медитеранске кето дијете. Ове намирнице обезбеђују огромну дозу мононезасићених масти и омега-3 масних киселина, које промовишу здравље срца и мозга и пружају антиинфламаторна својства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.