· · Коментари: 0
ЗГЛОБОВИ

Топли дани доносе отицање ногу, а у највећој опасности је једна група људи

Чак половина жена и око 30 одсто мушкараца има неки вид венске слабости, због чега им када отопли, или када су превише обучени ноге постају "тешке" и троме.

1619587513_noge.JPG

Тежина у екстремитетима и отоци шака и потколеница када отопли обично се јављају код оболелих од кардиоваскуларнх болести и бубрега, али појава отока на екстремитетима услед топлоте може да буде и урођена реакција организма код здравих особа.

Прочитајте још: Невероватни подаци истраживања! Трећина људи која прележи ковид има ОВУ ДИЈАГНОЗУ

Доктор Игор Кончар, васкуларни хирург Универзитетског клиничког центра Србије, каже да су ноге најоптерећеније, јер се читаво тело на њих ослања:

Тешко кретање
Када се са слабошћу вена и имунитета удруже и дегенеративне промене на зглобовима отоци могу да постану хронични и да отежају кретање, јер су ноге и руке не само "тешке" већ и болне.

- Под силом гравитације сва крв "силази" у вене ногу. Што су вене болесније оток је већи, а тегобе варирају зависно од спољне температуре - објашњава др Кончар.

Гравитација вуче крв, а топлота шири вене.

Нормално је да се крвни судови шире на топлоти, али то ширење није једини разлог зашто може да дође до појаве отока.

Отичу срчани  болесници, али и алергични.

- Са ширењем крвних судова некада долази и до њихове повећане пропустљивости због чега течност излази у простор између крвних судова и ћелија и прави се оток - каже др Кончар. - Овај процес се по правилу дешава оболелима од срца, али и бубрега. Што се обољење бубрега више развија отоци постају већи. И склоност ка алергијама може да буде разлог да дође до отока ногу и шака. То је условљено реакцијом имунитета, што утиче и на функционисање крвних судова и циркулације.

Прочитајте још: Чувајте се иако сте ревакцинисани против КОРОНА вируса: Ево када СТИЧЕТЕ ИМУНИТЕТ

Да би се спречило да ноге отекну и у њима се појави "тежина", важно је да се избегава дуго стајање, седење, да се телесна тежина држи под контролом и да се под обавезно бавимо неком физичком активношћу:

Фото: Депозит

- Код оних код којих су ове тегобе повремене и зависе од дневних активности и спољне температуре, од помоћи могу да буду креме и масти које подстичу циркулацију, помажу да оток спласне и по потреби да ублаже бол. Гојазне особе морају да редукују телесну масу, јер вишак клиограма ремети дренажу лимфних и крвних судова, као и метаболизам течности. Када конзервативна терапија нема резултате, онда може да се размотри хируршко одстрањење болесних вена.

Прочитајте још: Квалитетан сан је најбржи пут до витке линије

Чарапе и лети
Пацијенти који имају хроничну венску слабост морају да носе специјалне компресивне чарапе, без обзира на спољну температуру.

У ситуацијама када се оток појави само на једној нози, када настане нагло и када је драматично велик, неопходан је одлазак лекару.

Драматичан оток изазива тромбозу!

- До појаве наглог и драматичног отока обично доводе тромбоза и тромбофлебитис - каже др Кончар. - Ова стања се чешће дешавају када је напољу топло, јер смо тада више дехидрирани, па долази до поремећаја у циркулацији. Тромбоза подразумева тренутно закрчење неког крвног суда ноге, док тромбофлебитис подразумева оток и црвенило око болесне вене. И једно и друго стање лечи се лековима.

Хроничан оток
Уколико и ваши зглобови нису у добром стању оток ногу и руку може да буде хроничан, иако не патите од венске слабости.

Прочитајте још: ДЕТОКСИКАЦИЈА: Решите се кафе и освежите организам

- Свако пропадање зглоба праћено је одређеним степеном отока, јер је и у основи овог процеса упала - каже др Никола Рогановић, реуматолог.

Она овде настаје на терену постепеног оштећења хрскавице. Временом, када се хрскавица практично потпуно изгуби, класичног отицања више нема, већ остаје задебљање и веома ограничена покретљивост због узнапредовалог окоштавања зглоба.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.